Οργή στην Πολωνία για ντοκιμαντέρ του Netflix για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Οργή στην Πολωνία για ντοκιμαντέρ του Netflix για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντίον του Netflix στράφηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για τα στρατόπεδα θανάτου της Ναζιστικής Γερμανίας, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες και ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, η σειρά ντοκιμαντέρ «The Devil Next Door» παρουσιάζει έναν σημερινό χάρτη της Πολωνίας, εντός του οποίου σημειώνονται οι τοποθεσίες των διαφόρων στρατοπέδων θανάτου του Τρίτου Ράιχ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ότι οι περιοχές αυτές τότε αποτελούσαν κατεχόμενα εδάφη της Ναζιστικής Γερμανίας.

Παρότι η «ναζιστική ταυτότητα» των στρατοπέδων είναι αυτονόητη για μία μεγάλη μερίδα των τηλεθεατών της συνδρομητικής πλατφόρμας, σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, αυτή η διευκρινιστική έλλειψη δημιουργεί μία παραπλανητική εντύπωση «πολωνικής ευθύνης» για τα στρατόπεδα που εξολοθρεύθηκαν εκατομμύρια ανθρώποι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα, με γράμμα του στον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, κατηγόρησε «συγκεκριμένα έργα» της συνδρομητικής πλατφόρμας για «τεράστιες ανακρίβειες» και «ξαναγράψιμο της ιστορίας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πιστεύει, πως αυτό «το τρομερό λάθος έγινε καταλάθος». Ακόμη, μαζί με το γράμμα του έστειλε και έναν χάρτη της Ευρώπης κατά τα τέλη του 1942, στον οποίο διευκρινίζεται ποιά εδάφη βρίσκονταν τότε υπό γερμανική κατοχή.

Την περασμένη χρονιά, η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε νόμους που ποινικοποιούν τους ισχυρισμούς περί πολωνικής συνεργασίας στο Ολοκαύτωμα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής της Πολωνίας και της γερμανικής κατοχής της χώρας, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Πολωνοί έχασαν τη ζωή τους, τα τρία εκατομμύρια εκ των οποίων ήταν Εβραίοι πολίτες. 

Εντούτοις, παρότι ο πολωνικός λαός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έλειψαν και ορισμένα περιστατικά πολωνικών θηριωδιών εναντίον Εβραίων, τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής όσο και μετά το πέρας αυτής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπήρξαν το ολοκαύτωμα 300 Εβραίων στο χωριό Τζεντουάμπνε από τους Πολωνούς συγχωριανούς τους, πιθανώς με υποκίνηση των κατακτητών, το 1941, και το αντιεβραϊκό πογκρόμ της πόλης Κιέλτσε το 1946, όπου 42 Πολωνοί Εβραίοι δολοφονήθηκαν από ένστολους και πολίτες συμπατριώτες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή