Αλλαγή ηγεσίας στη γερμανική Αριστερά

Αλλαγή ηγεσίας στη γερμανική Αριστερά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η 39χρονη δικηγόρος από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Αμίρα Μοχάμεντ Αλι, είναι η νέα συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία. Η Μοχάμεντ Αλι ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και προτάθηκε από την 50χρονη Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφια.

Η νέα βουλευτής (πρωτοεξελέγη το 2017) Μοχάμεντ Αλι, γεννημένη στο Αμβούργο από πατέρα Αιγύπτιο και μητέρα Γερμανίδα, απέσπασε το 52% των ψήφων, επικρατώντας της αντιπροέδρου του κόμματος, Κάρεν Λέι. Συμπρόεδρός της επανεξελέγη, χωρίς αντίπαλο, ο Ντίτμαρ Μπαρτς. H σταρ του κόμματος και σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν, Βάγκενκνεχτ, είχε ανακοινώσει ήδη από την άνοιξη ότι θα αποχωρούσε από το ηγετικό αξίωμα, λόγω υπερκόπωσης. Η Βάγκενκνεχτ είχε δεχθεί μαζικά πυρά λόγω της αντίθεσής της προς τη θέση του κόμματος περί ανοικτών συνόρων. Η 50χρονη δήλωσε ανακούφιση για το γεγονός ότι θα απαλλαγεί από τις ίντριγκες της ηγεσίας και θα παραμείνει στην πολιτική αναπτύσσοντας θέσεις και ιδέες. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βάγκενκνεχτ και το προεδρείο του κόμματος, που αποτελείται από τους Μπερντ Ρίξιγκερ και Κάτια Κίπινγκ, είχε παραλύσει επί καιρό το κόμμα.

Μετά την ανανέωση στην ηγεσία της Αριστεράς, σειρά έχουν οι εσωκομματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, στα τέλη Νοεμβρίου.  Εν τω μεταξύ, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε χθες τρεις άνδρες στην πόλη Οφενμπαχ της Ρηνανίας, με την υποψία ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Ο βασικός ύποπτος είναι 24χρονος Γερμανός με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι δύο φερόμενοι ως συνεργοί του είναι Τούρκοι υπήκοοι, ηλικίας 22 και 21 ετών. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο 24χρονος προσπάθησε να αγοράσει όπλο στο Ιντερνετ και επεδίωκε να παρασκευάσει αυτοσχέδια εκρηκτικά, ενώ και οι τρεις φέρονται να δήλωσαν σε γνωστούς τους ότι υποστηρίζουν το ISIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή