Πολωνία κατά Netflix για ντοκιμαντέρ

Πολωνία κατά Netflix για ντοκιμαντέρ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Πιέσεις προς το τηλεοπτικό δίκτυο Netflix άσκησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι, ζητώντας από την αμερικανική εταιρεία να πραγματοποιήσει αλλαγές σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε και εμφανίζει χάρτη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης εντός των συνόρων της σύγχρονης Πολωνίας. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή επεξήγηση ότι τα στρατόπεδα αυτά δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν από τους Γερμανούς ναζί. Η χώρα μου δεν υπήρχε καν ως ανεξάρτητο κράτος εκείνη την ιστορική στιγμή, ενώ εκατομμύρια Πολωνοί δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο Μοραβιέκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χρήση του χάρτη από τους παραγωγούς έγινε εκ παραδρομής και ότι η εταιρεία Netflix θα «διορθώσει» το στιγμιότυπο, αφαιρώντας τον χάρτη ή συνοδεύοντάς τον από εξήγηση που θα εκθέτει την ιστορική πραγματικότητα.  Το επίμαχο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο διάβολος της διπλανής πόρτας» αφορά τη δικαστική δίωξη του Αμερικανού συνταξιούχου εργάτη αυτοκινητοβιομηχανίας Τζον Ντεμιάνουκ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 από γερμανικό δικαστήριο ως φρουρός στο στρατόπεδο εξόντωση του Σομπιμπόρ.

Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ντεμιάνουκ πέθανε το 2012 σε οίκο ευγηρίας της Γερμανίας, αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Η Πολωνία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην κατηγορία διαμοιρασμού ευθύνης της για την πολιτική εξόντωσης Εβραίων, Ρομά και άλλων «ανεπιθύμητων» από το ναζιστικό καθεστώς, που διαπράχθηκε στο έδαφός της. Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) ψήφισε πέρυσι νόμο ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης για όποιον υποστηρίζει ότι η Πολωνία φέρει έστω και μερική ευθύνη για το Ολοκαύτωμα. Επειτα από αμερικανικές πιέσεις, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας αφαίρεσε τα περί ποινής φυλάκισης από το νομοσχέδιο. Δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι σημαντική μερίδα Πολωνών αρνείται να αποδεχθεί ότι πολλοί συμπατριώτες τους συμμετείχαν με ενθουσιασμό ως αρωγοί των ναζί στο Ολοκαύτωμα, εξαιτίας του βαθιά ριζωμένου αντισημιτισμού της πολωνικής κοινωνίας εκείνη την εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή