Πηγαίνει στον Τραμπ, απειλεί την Ευρώπη ο Ερντογάν

Πηγαίνει στον Τραμπ, απειλεί την Ευρώπη ο Ερντογάν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη συνάντηση, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά προβλήματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, θα έχει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Δίνοντας μια πρόγευση των απαιτήσεών του, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε χθες ότι, σε πείσμα της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου, την οποία συνομολόγησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, η κουρδική πολιτοφυλακή YPG δεν έχει αποσυρθεί από όλες τις περιοχές της «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία. «Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Αγκυρας προτού αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα. Εξέφρασε, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η καλή προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του θα υπερνικήσει τις πιέσεις του Κογκρέσου και κυβερνητικών κύκλων στην Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων στη χώρα του.

«Είμαστε της ίδιας γνώμης με τον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα, παρά τα όποια σύννεφα στις διμερείς σχέσεις μας. Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε σειρά τομέων, παρά το σαμποτάζ της γραφειοκρατίας και πολιτικών κέντρων που προέρχονται από υπολείμματα της προηγούμενης διοίκησης», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης. Οι κατηγορίες εναντίον του «βαθέος κράτους» που υποτίθεται ότι τους υπονομεύει αποτελεί ένα από τα σταθερά, κοινά στοιχεία στην πολιτική νοοτροπία και φρασεολογία των δύο ηγετών.

Προνομιακός στόχος των χθεσινών επιθέσεων Ερντογάν ήταν η Ε.Ε. Απαντώντας στην απόφαση των Ευρωπαίων να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις της στα ανοικτά της Κύπρου, δήλωσε: «Εϊ Ε.Ε., μάθε το εξής: η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες που ήξερες μέχρι τώρα. Είμαστε μια χώρα που κάθεται σε διαπραγματεύσεις μαζί σου, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί ξαφνικά να τελειώσουν». Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει στις χώρες τους, στην Ευρώπη, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έκανε μάλιστα ρητή αναφορά στον Αμερικανό υπήκοο τον οποίο η Τουρκία προσπάθησε ανεπιτυχώς να στείλει στην Ελλάδα μέσω της νεκρής ζώνης του Εβρου.

Στο κέντρο των σημερινών συζητήσεων Τραμπ –  Ερντογάν θα βρεθεί η αμερικανική αξίωση να ακυρώσει η Αγκυρα την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, υπό την απειλή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της πώλησης αμερικανικών αεροσκαφών F-35. Από την πλευρά του, ο Τούρκος ηγέτης έχει προαναγγείλει ότι θα επαναφέρει το αίτημα για έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή