Σ. Αραβία: Το Ριάντ απορρίπτει επίσημο βίντεο που παρουσιάζει τον φεμινισμό ως «εξτρεμιστική ιδέα»

Σ. Αραβία: Το Ριάντ απορρίπτει επίσημο βίντεο που παρουσιάζει τον φεμινισμό ως «εξτρεμιστική ιδέα»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κράτησαν αποστάσεις από ένα επίσημο κρατικό βίντεο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και στο οποίο ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός χαρακτηρίζονται «εξτρεμιστικές ιδέες», σε μια χώρα που προσπαθεί να αμβλύνει την υπερσυντηρητική εικόνα της, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας ανήρτησε την περασμένη εβδομάδα το βίντεο κινουμένων σχεδίων στο Twitter, με το tweet ωστόσο στη συνέχεια να διαγράφεται.

Το βίντεο περιείχε «πολλά λάθη», δικαιολογήθηκε η υπηρεσία ασφαλείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δημιουργοί του βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

To SPA απέρριψε επίσης ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Al-Watan, σύμφωνα με το οποίο φεμινίστριες έχουν φυλακιστεί ή υπόκεινται σε μαστίγωση, μια ποινή που εφαρμόζεται βάσει του ποινικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του βασιλείου υπογραμμίζει ότι «ο φεμινισμός δεν ποινικοποιείται» στη χώρα.

Στις δύο ανακοινώσεις δεν αναφέρονται ούτε η ομοφυλοφιλία ούτε ο αθεϊσμός, ούτε αξιόποινες πράξεις που τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου στη χώρα.

Το βίντεο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδίως της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία το χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» για «τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ζωής, την ελευθερία και την ασφάλεια στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή