Σε Γερμανία και Βρετανία οι μισοί παράτυποι μετανάστες

Σε Γερμανία και Βρετανία οι μισοί παράτυποι μετανάστες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Ευρώπη φιλοξενούσε περίπου 3,9 με 4,8 εκατ. παράτυπους μετανάστες το 2017, εκ των οποίων οι μισοί ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, σύμφωνα με την πρώτη σοβαρή εκτίμηση του αριθμού εδώ και μία δεκαετία. Το κέντρο μελετών Pew στήριξε την έρευνά του σε στοιχεία από 31 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Efta (Ευρωπαϊκή Ενωση Ελεύθερου Εμπορίου), αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με αυτή την καταγραφή, ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από το 2014 (3 – 3,7 εκατ.), αλλά έχει μειωθεί σοβαρά συγκριτικά με το ζενίθ του 2016 (4,1 – 5,3 εκατ.).

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι παράτυποι μετανάστες έχουν προέλθει από πολλές διαφορετικές χώρες, έφθασαν στη Γηραιά Ηπειρο σχετικά πρόσφατα και είναι ως επί το πλείστον νέοι και άνδρες.  Ο Αντριου Γκέντες, διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο EUI της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι η έρευνα σκιαγραφεί μια σοβαρή και αξιόπιστη εικόνα ενός ζητήματος για τη διαχείριση του οποίου πολλοί Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, τόσο στις κυβερνήσεις τους όσο και στην Ε.Ε. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία, που αποτελούν το 50% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού, φιλοξενούν το 70% των παράτυπων μεταναστών, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν υποδεχθεί περίπου τους μισούς.

Το 65% κάτω των 35 ετών

Υπενθυμίζεται ότι 1 έως 1,2 εκατ. παράτυποι μετανάστες ζούσαν στη Γερμανία το 2017, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2014, αλλά ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με το 2016. Αλλοι 800.000 έως 1,2 εκατ. εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 500.000 έως 700.000 στην Ιταλία και 300.000 έως 400.000 στη Γαλλία. Οι μισοί από τον συνολικό αριθμό είναι άνδρες και το 65% από αυτούς νεότεροι των 35 ετών. Οι παράτυποι μετανάστες ανέρχονταν, πάντως, σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή