Γερμανία: Παύση προέδρου επιτροπής, μέλους της AfD

Γερμανία: Παύση προέδρου επιτροπής, μέλους της AfD

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην πρωτοφανή στα γερμανικά κοινοβουλευτικά χρονικά καθαίρεση του προέδρου της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ προχώρησαν χθες τα μέλη του σώματος, μετά τις αντισημιτικές δηλώσεις του βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Στέφαν Μπράντνερ. «Η καθαίρεση του Μπράντνερ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα κατά του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Επαναφέρουμε, επιτέλους, την αξιοπρέπεια στο Κοινοβούλιο», είπε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος CDU Γιαν-Μάρκο Λούτσακ.  Ο Μπράντνερ προκάλεσε σάλο με μήνυμά του στο Twitter, όπου ανέφερε ότι ο δημοφιλής Εβραίος τραγουδιστής Ούντο Λίντερμπεργκ εξασφάλισε τα «30 αργύρια του Ιούδα» όταν τιμήθηκε με ομοσπονδιακό παράσημο για την καλλιτεχνική προσφορά του.

Η χρήση της έκφρασης αυτής, που θεωρήθηκε αντισημιτική, οδήγησε τη Βουλή να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του Μπράντνερ. Στελέχη της AfD, παρότι αρνούνται ότι προωθούν τη ναζιστική ιδεολογία, χρησιμοποιούν συχνά ορολογία του ναζιστικού καθεστώτος, όπως την έκφραση «προδότης του λαού» (volksverraeter). Μετά την επίθεση εναντίον της εβραϊκής συναγωγής, με δύο νεκρούς, στην πόλη Χάλε τον περασμένο μήνα, ο Μπράντνερ είχε αναρωτηθεί στο Twitter εάν Γερμανοί πολιτικοί θα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον τόπο του εγκλήματος κρατώντας κεριά «αν το θύμα ήταν Γερμανός».

Την καθαίρεση του Μπράντνερ καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Μπούντεσταγκ «προσβολή στη δημοκρατία».

Ο Γκάουλαντ έχει δηλώσει παλαιότερα ότι το ναζιστικό καθεστώς υπήρξε «μια κουτσουλιά σε μια χιλιετία επιτυχημένης γερμανικής Ιστορίας». Η AfD είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή