Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολούθησαν και χθες το καταστροφικό τους έργο δεκάδες δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Οι μεγαλύτερες πύρινες εστίες συγκεντρώνονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλλίας και του Κουίνσλαντ, αν και έχει εκδοθεί προειδοποίηση και για την πυρκαγιά που μαίνεται, απειλώντας την πόλη Γκέραλντον, στη δυτική ακτή, στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, 424 χιλιόμετρα βορείως του Περθ.

Μέχρι στιγμής, στη Νέα Νότια Ουαλλία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς περισσότερες από διακόσιες κατοικίες, ενώ 14 σπίτια αποτεφρώθηκαν στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ. Επίσης, αν και δεν σημειώθηκαν ανθρώπινα θύματα, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 13 πυροσβέστες.

Πολλές κοινότητες εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, καθώς ο κίνδυνος από την πύρινη κόλαση άλλοτε μειώνεται και άλλοτε ενισχύεται εξαιτίας της μεταβολής της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.

Οπως δήλωσε ο Τομ Ουέλιγκτον, δήμαρχος της Βόρειας Ακτής Νούσα, πόλης στο Κουίνσλαντ, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. «Είναι άσχημο να αναγκάζεσαι να φύγεις από το σπίτι σου μία φορά, πολλώ δε μάλλον, να χρειαστεί να το εγκαταλείψεις πολλές φορές», δήλωσε στο Australian Broadcasting Corp. «Είναι πάντα πολύ οδυνηρό να εγκαταλείπεις την εστία σου», δήλωσε.

Ομως αν και οι μετεωρολογικές συνθήκες φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκές για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης, οι Αρχές της Αυστραλίας προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνοντας ότι ακόμα το «πιο δύσκολο τμήμα του καλοκαιριού» είναι μπροστά.

Ενα πυροσβεστικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης κατέπεσε δυτικά του Μπρισμπέιν, πρωτεύουσας του Κουίνσλαντ. Ο χειριστής του επέζησε με μικροτραυματισμούς.

Επίσης κατέστη αναγκαία η ρίψη επιβραδυντικού υγρού στα βόρεια περίχωρα του Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλλίας, καθώς οι πύρινες γλώσσες έφτασαν σε απόσταση  μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της μεγαλούπολης. Ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι κάποια κτίρια του κτήματός του στη Νέα Νότια Ουαλλία  καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, αλλά ο ίδιος και η οικογένειά του είναι ασφαλείς, καθώς βρίσκονται στο εξωτερικό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αντιπυρική περίοδος στην Αυστραλία έχει επεκταθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το 2018 και το 2017 υπήρξαν το τρίτο και τέταρτο θερμότερο καλοκαίρι που καταγράφηκε ποτέ από την αρχή τήρησης αρχείων, ενώ το καλοκαίρι του 2019 (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος) ήταν το θερμότερο της ιστορίας της.

H φυσική καταστροφή που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές «έφεραν στα μαχαίρια» τους Αυστραλούς πολιτικούς όσον αφορά την ευθύνη που φέρει η κλιματική αλλαγή. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπάρναμπι Τζόις, επέρριψε την ευθύνη για την καταστροφή στους ακτιβιστές κατά της κλιματικής κρίσης που ζητούν τον περιορισμό της πρακτικής του καθαρισμού γαιών με φωτιά, ισχυρισμός που έκανε την ανεξάρτητη βουλευτή Ζάλι Στεγκάλ να χαρακτηρίσει τα σχόλιά του «ανάρμοστα για το Κοινοβούλιο». Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, αρνήθηκε να σχολιάσει την κλιματική αλλαγή όσο η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή