FOX News: Μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

FOX News: Μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μπλοκάρισμα» του ψηφίσματος αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν προχώρησε το «δεξί χέρι» του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές παρόντες στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο FOX News ο Γκρέιαμ δήλωσε ότι «οι γερουσιαστές δεν πρέπει να προσπαθoύν να ξαναγράψουν την ιστορία» ενώ ο ίδιος τουίταρε ότι «η συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο ήταν ειλικρινής, και ελπίζω να αποδειχθεί παραγωγική».

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά -μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Στις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών. 

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. 

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Με βάση τους κανονισμούς της Γερουσίας, ένας μόνο γερουσιαστής (από τους 100 συνολικά) μπορεί να ζητήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα από το σώμα, αλλά και ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει ένα ψήφισμα. 

Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην εισήγησή του ζήτησε τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του για να περάσει oμόφωνα το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αντανακλά «μια έντιμη εξιστόριση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας» επισήμανε ο κ. Μενέντεζ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή