ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι μάρτυρες στην έρευνα για Τραμπ

Νέοι μάρτυρες στην έρευνα για Τραμπ

Δύο ημέρες μετά τη θεαματική «πρεμιέρα» της Τετάρτης, οι δημόσιες ακροάσεις στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζονται από σήμερα με την εξέταση πρόσθετων σημαντικών μαρτύρων. Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής θα καταθέσει η μέχρι πρόσφατα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, την οποία απάλλαξε από τα καθήκοντά της ο πρόεδρος Τραμπ. Η Γιοβάνοβιτς είχε καταθέσει και στις κεκλεισμένες των θυρών ακροάσεις της επιτροπής, όπου υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα «συντονισμένης εκστρατείας» εναντίον της, καθώς ο πρόεδρος και ο προσωπικός του δικηγόρος, Ρούντολφ Τζουλιάνι, πίεζαν το Κίεβο να ανοίξει έρευνα για υπόθεση διαφθοράς εναντίον του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα με τις ανοιχτές συνεδριάσεις, που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζουν τις κεκλεισμένες των θυρών συνεδριάσεις της επιτροπής, όπου σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο Ντέιβιντ Χολμς, σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο Χολμς είναι το άτομο που επικαλέστηκε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Ουκρανία, Γουίλιαμ Τέιλορ, στο πιο σημαντικό στοιχείο της προχθεσινής κατάθεσής του, στην πρεμιέρα των ανοιχτών ακροάσεων. Σύμφωνα με τον Τέιλορ, ένας βοηθός του άκουσε τον Τραμπ να ρωτάει τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γκόρντον Σόντλαντ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, εάν υπάρχει πρόοδος στις «έρευνες», προφανώς εναντίον του Μπάιντεν.

Το τηλεφώνημα έγινε στις 26 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν πως ο Τραμπ εκβίασε τον Ζελένσκι να κάνει δημόσια δήλωση ότι θα ανοίξει έρευνα για τον Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, με αφορμή τη σχέση του τελευταίου με ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακύρωνε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ύψους 391 εκατ. δολαρίων, προς την Ουκρανία. Πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Βαντίμ Πριστάικο, δήλωσε χθες ότι ουδέποτε ο Σόντλαντ συνέδεσε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας με εκείνο των ερευνών για τους Μπάιντεν.