Δεν κάνει πίσω στους S-400 η Αγκυρα

Δεν κάνει πίσω στους S-400 η Αγκυρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 ούτε να θέσει σε κίνδυνο τη «στρατηγική» συνεργασία της με τη Μόσχα σε σειρά τομέων. Αυτό δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια για τον φιλοξενούμενό του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε με σαφήνεια, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ανδρών, την Τετάρτη, ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων «δημιουργεί πολύ σοβαρές προκλήσεις» για τις ΗΠΑ. Λίγα λεπτά αργότερα, η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν ακόμη αυστηρότερη: «Προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος σε άλλα μέτωπα, είναι ζωτικής σημασίας να λύσουμε το πρόβλημα που αφορά την αγορά, από μέρους της Τουρκίας, του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, συνεχίζοντας τους ελιγμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας: επεσήμανε ότι η χώρα του θα μπορούσε να προμηθευθεί αμερικανικούς πυραύλους Patriot, όχι όμως και να ακυρώσει «τελείως» την εγκατάσταση των S-400. «Είπαμε ότι μπορεί να αγοράσουμε Patriot. Αλλά θεωρούμε την πρόταση να απομακρύνουμε τελείως τους S-400 ως ανάμειξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Ερντογάν, χωρίς να καταστήσει σαφές τι σημαίνει αυτό το «τελείως».

Προκατειλημμένη η Δύση

Προκειμένου να υποστηρίξει ότι οι Δυτικοί είναι προκατειλημμένοι εναντίον της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι και η Ελλάδα προμηθεύθηκε παρόμοια ρωσικά συστήματα, τους πυραύλους S-300, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από το ΝΑΤΟ. Τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει «στρατηγικά» κοινά προγράμματα με τη Ρωσία, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είναι «στενοί σύμμαχοι» της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ παρομοίασε το «καθεστώς» των ΗΠΑ με τους ναζί, λόγω της δηλωμένης πρόθεσής τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα συριακά πετρέλαια. Αφορμή για την έκρηξη του Σύρου προέδρου προκάλεσαν οι σχετικές δηλώσεις Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα, το κανάλι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Zvezda TV, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία άρχισε να οικοδομεί βάση ελικοπτέρων της πολεμικής αεροπορίας στην κουρδική πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή