ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στη Βρετανία από Κομισιόν

Κυρώσεις στη Βρετανία από Κομισιόν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Κομισιόν ξεκίνησε χθες διαδικασία κυρώσεων κατά της Βρετανίας λόγω της άρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ορίσει επίτροπο στις Βρυξέλλες. Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα γίνει «δύναμη δεύτερης κατηγορίας» εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

O Τζόνσον θα θεωρήσει ήττα του να στείλει επίτροπο στην Ε.Ε. έστω και για λίγες εβδομάδες, ενώ η προσοχή του βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην εκλογική μάχη της 12ης Δεκεμβρίου, ενόψει της οποίας, μάλιστα, έκανε μια ριψοκίνδυνη επιλογή: αντί να μετακομίσει σε ασφαλή εκλογική περιφέρεια, όπως φημολογείτο, ο Τζόνσον υπέβαλε χθες τα χαρτιά του εκ νέου ως υποψήφιος στο Οξμπριτζ, όπου το 2017 είχε εκλεγεί με διαφορά μόλις 5.000 ψήφων. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξε πως παράγοντες της Ντάουνινγκ Στριτ υποσχέθηκαν σε οκτώ μέλη του κόμματός του έδρες στη Βουλή των Λόρδων εάν κατορθώσουν να πείσουν τον Φάρατζ να αποσυρθεί εντελώς από την εκλογική μάχη. Το κόμμα Brexit αποσύρθηκε από τις περιφέρειες στις οποίες είχαν εκλεγεί Συντηρητικοί βουλευτές το 2017, αλλά επιμένει να παρουσιαστεί σε περιφέρειες στις οποίες το κόμμα Brexit θα είχε πιθανότητες να επικρατήσει των Εργατικών. Για τους Συντηρητικούς, η απόφαση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι, δεδομένου ότι θα μπορούσε να χωρίσει στα δύο την ψήφο των οπαδών της εξόδου από την Ε.Ε. (ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και στο κόμμα Brexit), οδηγώντας τελικά σε εκλογικά κέρδη για τους Εργατικούς. Εκκληση προς τον Φάρατζ να αποσυρθεί ολοκληρωτικά απηύθυνε και ο βασικός χρηματοδότης του κόμματος Brexit, πολυεκατομμυριούχος Ααρον Μπανκς.

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, πάντως, το κόμμα Brexit γίνεται όλο και πιο ασήμαντο για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η πόλωση οδηγεί σε ενίσχυση των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στρέφουν τα πυρά τους, πότε προς τους Εργατικούς και πότε προς τους Συντηρητικούς, αλλά δεν μπορούν ούτε και αυτοί να ξεφύγουν από τις μυλόπετρες της πόλωσης.

Χθες, ο υποψήφιος βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσούκα Ουμούνα, υποστήριξε ότι ο Τζόνσον «δεν έχει το ηθικό ανάστημα να κυβερνήσει». «Δεν απορώ καθόλου που ο Τζόνσον αθέτησε την υπόσχεση της ανεξάρτητης έρευνας για την ισλαμοφοβία στο Συντηρητικό Κόμμα, γιατί ο ίδιος θα ήταν το κύριο αντικείμενο της έρευνας», είπε ο Ουμούνα.

Παράλληλα, χθες, 200 από τους πλέον επιφανείς Eβραίους της Βρετανίας, μεταξύ αυτών γνωστά ονόματα, όπως ο σκηνοθέτης Μάικ Λι και ο ιστορικός Αβι Σλάιμ, δημοσίευσαν επιστολή με την οποία χαρακτηρίζουν τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν ως ανάχωμα απέναντι στον αντισημιτισμό, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τη Δεξιά. «Είμαστε Eβραίοι, μέλη και υποστηρικτές του Εργατικού Kόμματος και ανησυχούμε για την άνοδο αντιδραστικών ιδεολογιών, όπως ο αντισημιτισμός. Στη Βρετανία, η Ακροδεξιά ενισχύει τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό. Αντ’ αυτού, βλέπουμε μια δυσανάλογη έμφαση στον αντισημιτισμό προς τα αριστερά, που είναι αποτρόπαιος αλλά σχετικά σπάνιος», αναφέρουν. «Πιστεύουμε ότι το Εργατικό Κόμμα, υπό την προοδευτική ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι καίριος σύμμαχος στη μάχη απέναντι στη μισαλλοδοξία».