Ζητούν λύση για τους πρόσφυγες στη Βοσνία

Ζητούν λύση για τους πρόσφυγες στη Βοσνία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΙΧΑΤΣ. Οι Αρχές της βορειοδυτικής Βοσνίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνονται δεκτοί άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στους δύο μεγάλους καταυλισμούς της περιοχής, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση της χώρας να τους αποσυμφορήσει.

Ο αποκλεισμός των καταυλισμών Μπίρα και Μιράλ, που βρίσκονται κοντά στις πόλεις Μπίχατς και Βέλικα Κλάντουζα, ξεκινάει σήμερα και, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση. Πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν στους καταυλισμούς αυτούς με την ελπίδα να διασχίσουν τα σύνορα προς την Κροατία. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τους καταυλισμούς με κατεύθυνση την Κροατία μπορούν, οι υπόλοιποι όχι, ενώ κανένας νεοαφιχθείς δεν θα γίνεται δεκτός.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε τις Αρχές της Βοσνίας ότι μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση στους καταυλισμούς λόγω της επέλασης του χειμώνα. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι απαιτείται να βρεθεί στέγη για περίπου 8.000 άτομα «προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη ανθρωπιστική κρίση τον χειμώνα». Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον καταυλισμό Βούτσιακ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή παλιάς χωματερής. Η Ε.Ε. έχει διαθέσει περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ ως βοήθεια προς τη Βοσνία για το μεταναστευτικό, αλλά οι συνθήκες στο Βούτσιακ είναι τόσο κακές, που «δεν μπορεί να υπάρξει και ούτε θα υπάρξει οικονομική στήριξη γι’ αυτήν».  Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασχίσει τα σύνορα της Βοσνίας με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, από τις αρχές της χρονιάς, εκτιμάται περίπου σε 50.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή