Αμερικανικό πόκερ, ρωσική ρουλέτα

Αμερικανικό πόκερ, ρωσική ρουλέτα

11' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συναντήσεις των αμέσως επόμενων ωρών μεταξύ του Τζορτζ Μπους και του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Λευκό Οίκο και στο Κρόφορντ του Τέξας, παραλληλίζονται από πολλούς με την ιστορική σύνοδο κορυφής του πατρός Μπους με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μάλτα, τον Δεκέμβριο του 1989. Ενα μήνα μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων συνυπέγραψαν το οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή τη φορά, ο υιός Μπους και ο πρώην πράκτορας της KGB φιλοδοξούν, αν πάρουμε κατά γράμμα τις ένθεν και ένθεν δηλώσεις, να περάσουν από τον «μη πόλεμο» σε μια μακράς πνοής συμμαχία που θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωστρατηγική εικόνα του κόσμου όλου.

Ωστόσο, οι παραλληλισμοί με την εποχή Γκορμπατσόφ μόνο ρίγη τρόμου ξυπνούν στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, παραδίδοντας με μια ταχύτητα που άφησε περιδεείς ακόμη και τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Φρανσουά Μιτεράν την Ανατολική Γερμανία, φιλοδοξούσε να διατηρήσει την κρατική συνοχή της αχανούς χώρας του και να εξασφαλίσει κάποια οικονομική αναστήλωση με τη βοήθεια της Δύσης. Ενα χρόνο αργότερα, είδε τη χώρα του να διαλύεται και τον λαό του να τον ανταμείβει με το… 0,5% των ψήφων στις πρώτες ελεύθερες εκλογές.

Πολλοί διερωτώνται μήπως ο έχων τη φήμη του πραγματιστή Πούτιν αποδειχθεί τελικά εξίσου αφελής στην εξωτερική του πολιτική με τον Γκορμπατσόφ. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δεν αρκέσθηκε σε ρητορικές εκφράσεις συμπαράστασης προς τις ΗΠΑ, αλλά έσπευσε να διαλύσει τις ρωσικές βάσεις στην Κούβα και το Βιετνάμ, να μαλακώσει τη στάση του στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας και να αποδεχθεί την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στην Κεντρική Ασία, δηλαδή στο ίδιο το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Επειτα από τόσο θεαματικές υποχωρήσεις, εάν γυρίσει με άδεια χέρια από τη συνάντηση του Κρόφορντ, αυτό που φαντάστηκε ως τολμηρό αμερικανικό «πόκερ» δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ρωσική ρουλέτα για το πολιτικό του μέλλον και για την ίδια του τη χώρα.

Ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Πούτιν στο Τέξας

Καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πετάει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα συναντήσει τον Τζορτζ Μπους, πολλοί Ρώσοι ελπίζουν ότι το κερδοσκοπικό του παιχνίδι, με την ένθερμη υποστήριξη που παρέσχε στον παλιό αντίπαλο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, θα αρχίσει να αποδίδει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Αν και αξιωματούχοι των δύο χωρών προσπάθησαν να μετριάσουν την ατμόσφαιρα υψηλών προσδοκιών εν όψει της συνάντησης, πολιτικοί παρατηρητές φρονούν ότι ο Πούτιν χρειάζεται κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις από τον Τζορτζ Μπους, με τον οποίο θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο και στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου, στο Κρόφορντ του Τέξας. Λίγοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι ο κ. Πούτιν έκανε ένα ιστορικό βήμα στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν προσέφερε στις ΗΠΑ συνεργασία στον τομέα της κατασκοπείας, αλλά και αεροπορικούς διαδρόμους, αποσύροντας ταυτόχρονα κάθε ένσταση σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία ξένων στρατευμάτων από τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Στη συνέχεια, υποσχέθηκε ότι θα κλείσει δύο συμβολικά υπολείμματα της σοβιετικής στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό -τις βάσεις στην Κούβα και στο Βιετνάμ- ενώ άφησε να διαφανεί η αυξανόμενη ευελιξία της Μόσχας ως προς την ερμηνεία της συνθήκης ΑΒΜ του 1972, για τα αντιβαλλιστικά συστήματα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα χρειαστεί ώστε να εξασφαλισθεί η μακροημέρευση της νεοπαγούς συμμαχίας και η διατήρηση της εσωτερικής υποστήριξης, την οποία έχει ανάγκη ο Πούτιν προκειμένου να συνεχίσει τη φιλοδυτική πολιτική του. Ο κ. Πούτιν μιλάει ως υπεύθυνος πολιτικός άνδρας όταν επιμένει ότι δεν παζαρεύει, απλώς απαντά στην απειλή της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα του όπως και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ρωσία δεν περιμένει προνόμια ή ανταλλάγματα για την υποστήριξη που παρέχει στη χώρα σας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC.

Αλλά ο Ντιμίτρι Τρένιν, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου πολιτικών μελετών «Carnegie Moscow Center», υποστηρίζει: «Δημόσια, η Ρωσία δεν θα ζητήσει τίποτα, αλλά θα καλωσόριζε τη συνδρομή της Δύσης στις ανάγκες της. Είναι πολύ σημαντικό για τον Πούτιν να αποδείξει ότι δεν είναι αφελής, όπως ο Γκορμπατσόφ, ή απρόσεκτος, σαν τον Γέλτσιν, αλλά αναπτύσσει μια σχέση συνεργασίας με πραγματιστικούς όρους».

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Εβανς, έδωσε πολιτική ώθηση, ένα νέο κύμα ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, εκθειάζοντας τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία που ενθαρρύνει ο Πούτιν. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται τελευταία πιο πρόθυμοι να διευκολύνουν τη γρήγορη ενσωμάτωση της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μία από τις βασικές προτεραιότητες του Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος, όπως και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχει ρίξει τους τόνους σχετικά με τη σκληρή γραμμή του Κρεμλίνου στην Τσετσενία.

Λάντεν: σατανικός ή ήρωας επαναστάτης;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ενσάρκωση του κακού ή ήρωας μιας σύγχρονης επανάστασης, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε εκ νέου προχθές, οργανωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, ο Μπιν Λάντεν είχε δηλώσει ότι θα εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά ή χημικά όπλα εναντίον των ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον χρησιμοποιήσει πρώτη τα όπλα αυτά, απειλή που προξένησε σωρεία αντιδράσεων.

Σύμφωνα με βιντεοκασέτα, η οποία θα αποτελέσει ένα από τα κύρια ενοχοποιητικά στοιχεία στο φάκελο που θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, ο Μπιν Λάντεν είπε «ναι, σκοτώνουμε τουςαθώους τους, κι αυτό είναι και θρησκευτικά αποδεκτό και λογικό». Το κείμενο των δηλώσεων δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ». Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι, ενώ ο Μπιν Λάντεν δικαιολογεί τις επιθέσεις και επαινεί αυτούς που τις διέπραξαν, δεν αναλαμβάνει ανοιχτά την ευθύνη.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δυσπιστία στην απειλή του Μπιν Λάντεν ότι θα εξαπολύσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας ότι, ακόμη κι αν διαθέτει τα απαραίτητα υλικά, δεν είναι σε θέση να τα συναρμολογήσει. Ομως, απλώς και μόνο το γεγονός ότι ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος, που ως φοιτητής απολάμβανε τις χαρές της κοσμικής ζωής της Βηρυτού χωρίς να δεσμεύεται από τις επιταγές του ισλαμικού νόμου, θα φθάσει να απειλεί με πυρηνικό πλήγμα στο όνομα του Ισλάμ, είναι μια δραματική εξέλιξη – τόσο γι’ αυτούς που τον λατρεύουν ως θεό όσο και γι’ αυτούς που τον θεωρούν σατανικό.

Τρομονόμος τύπου ΗΠΑ και στη Βρετανία

Ο,τι δεν κατάφερε να περάσει ο συντηρητικός Τζορτζ Μπους στο αμερικανικό Κογκρέσο, φιλοδοξεί να πετύχει ο «κεντροαριστερός» Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων: Νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δίνει τη δυνατότητα στις διωκτικές Αρχές να φυλακίζουν επ’ αόριστον, χωρίς να προσάγουν σε δίκη, άτομα που θεωρούνται ύποπτα για ανάμιξη σε τρομοκρατική δράση. Παρόμοιο νομοσχέδιο είχε καταθέσει λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος ωστόσο αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί μετά την αντίδραση πολλών Δημοκρατικών Γερουσιαστών, αρκούμενος σε φυλάκιση διάρκειας το πολύ μιας εβδομάδας.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση των Εργατικών φαίνεται να έχει πολύ ευκολότερο έργο, καθώς η συντηρητική αντιπολίτευση, διά στόματος του νέου αρχηγού της, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, έσπευσε να χειροκροτήσει την κυβερνητική πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, κατευθύνεται εναντίον ξένων υπηκόων που θεωρούνται «ύποπτοι» από τις Αρχές αλλά δεν μπορούν, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να εκδοθούν από τη χώρα, καθώς προέρχονται από χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα. Η ισχύς του θα είναι κατ’ αρχήν ετήσιας διάρκειας, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσής της κάθε χρόνο, ύστερα από έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η κατάθεση του νομοσχεδίου προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά οργανώσεων και ακτιβιστών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες σκοπεύουν να προσβάλουν τις σχετικές ρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Από τη στιγμή που μπορεί κανείς να φυλακίζει ανθρώπους χωρίς δίκη, έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα μακριά από πολυτιμότατες ελευθερίες και δικαιώματα, που βρίσκονται στον πυρήνα του πολιτισμού μας», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της οργάνωσης Liberty (Ελευθερία), Μαρκ Λίτλγουντ.

Από την πλευρά του, ο νομικός Σαντίκ Χαν, δήλωσε ότι «η ενίσχυση των αστυνομικών εξουσιών μπορεί να εντείνει τα αισθήματα απογοήτευσης στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας». Το τελευταίο διάστημα, οι ανησυχίες για την αποστασιοποίηση των Βρετανών μουσουλμάνων από το βρετανικό κράτος εντάθηκαν ύστερα από τις πληροφορίες περί μετάβασης αδιευκρίνιστου αριθμού εξ αυτών στο Αφγανιστάν, προς υποστήριξη των Ταλιμπάν.

Αποστάσεις από το νομοσχέδιο Μπλάνκετ κράτησε και το κεντρώο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο, αντιστρέφοντας την επί δεκαετίες εδραιωμένη διάταξη των βρετανικών πολιτικών δυνάμεων, εμφανίζεται τελευταία αριστερότερο των Εργατικών σε σειρά καίριων ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αλλά και αρκετοί βουλευτές από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών αναμένεται να καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η επ’ αόριστον κράτηση προσώπων χωρίς δίκη είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον υπόπτων για σχέσεις με τον IRA στη Βόρεια Ιρλανδία και εναντίον Γερμανών, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τελευταία φορά, κάτι ανάλογο είχε θεσπισθεί στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου εναντίον του Ιράκ, το 1991. Πάντως, ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ προσπάθησε να καθησυχάσει τη βρετανική κοινή γνώμη, δηλώνοντας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα εφαρμοσθεί μόνο εναντίον «καμιάς δεκαριάς ατόμων».

Ρωσία: επισφαλής φύλαξη των πυρηνικών

Μέσα στο περασμένο έτος σημειώθηκαν δεκάδες παραβιάσεις των κανόνων πυρηνικής ασφάλειας στη Ρωσία και τουλάχιστον μία απώλεια σχάσιμου υλικού. Απεσταλμένοι των Ταλιμπάν προσπάθησαν να στρατολογήσουν Ρώσους επιστήμονες, ενώ τρομοκράτες δοκίμασαν τουλάχιστον δύο φορές να παρακολουθήσουν ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με αναφορές στελεχών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

Οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού ανέφεραν ότι τα περιστατικά είναι επιβεβαιωμένα και κοινά, παρά τη σημαντική βελτίωση της ασφάλειας στις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά τη δεκαετία του 1990. Τα στελέχη του οργανισμού εμφανίζονται δύσπιστα όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Οσάμα Μπιν Λάντεν ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Δεδομένης, όμως, της χαλαρής φύλαξης των πυρηνικών υλικών στην πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και του υψηλού επαγγελματισμού των λαθρεμπόρων, η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Στο λιμάνι Ακτάου του Καζακστάν, στα παράλια της Κασπίας, ένας τόννος πλουτώνιου και δύο τόννοι εμπλουτισμένου ουρανίου είναι αποθηκευμένοι δίπλα σε παροπλισμένο αντιδραστήρα.

Χώρα υψηλού κινδύνου

Η Ουκρανία, με 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ένα ερευνητικό εργαστήριο, θεωρείται «χώρα υψηλού κινδύνου», εξαιτίας της εκτεταμένης κυβερνητικής διαφθοράς και εγκληματικότητας. Στο μεταξύ, ικανή για την κατασκευή βόμβας ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου παραμένει αποθηκευμένη σε ερευνητικό αντιδραστήρα λίγο έξω από το Βελιγράδι, όπου και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999.

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε κύκλωμα λαθρεμπορίας, το οποίο είχε προσπαθήσει να πωλήσει ένα κιλό εμπλουτισμένου ουρανίου για το ποσό των 750.000 δολαρίων. Οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι αγόρασαν το υλικό από Ρώσο αζερικής καταγωγής.

Αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών ανησυχούν ότι αποφασισμένοι τρομοκράτες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν «βρώμικη βόμβα», τυλίγοντας απλώς ραδιενεργά υλικά, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν από νοσοκομεία ή επιστημονικά εργαστήρια, γύρω από συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό. Η έκρηξη μίας τέτοιας συσκευής θα καθιστούσε ακατοίκητο μεγάλο τμήμα μίας πόλης, για πολλά χρόνια.

Ρώσοι αξιωματούχοι, όμως, αποκάλυψαν σειρά παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς και απόπειρες τρομοκρατών να εισχωρήσουν σε αυτές ή να προσεταιρισθούν επιστήμονες, εργαζόμενους σε πυρηνικά προγράμματα. Τον Απρίλιο του 2000, η αστυνομία της Γεωργίας κατέσχεσε στο Μπατούμι ένα κιλό εμπλουτισμένου ουρανίου και τον Σεπτέμβριο, οι τελωνειακές Αρχές του αεροδρομίου της Τιφλίδας ανακάλυψαν ταξιδιώτη, που μετέφερε μισό κιλό πλουτώνιο. Η ρωσική αστυνομία είχε ανακοινώσει το 1998, την επιτυχία της στην εξάρθρωση κυκλώματος οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο είχε σκοπό να κλέψει 18 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Χελιαμπίνσκ στα Ουράλια.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, όμως, εκτιμούν ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης, αλλά και τα «κράτη ταραξίες», δεν έχουν την ικανότητα να εξασφαλίσουν τα 25 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, απαραίτητα για την κατασκευή απλής βόμβας.

«Πράσινη» χειρ βοηθείας στον Σρέντερ

Χείρα βοηθείας προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ έτειναν χθες τα ηγετικά στελέχη των Πρασίνων, προκειμένου να βοηθήσουν τον καγκελάριο και την «ερυθροπράσινη» κυβέρνηση να εξέλθουν αλώβητοι από την «κοινοβουλευτική στενωπό», την οποία προαναγγέλλουν η απειλή αυτομόλησης επτά ή οκτώ Πράσινων βουλευτών και οι αντιρρήσεις 25 Σοσιαλδημοκρατών στην αποστολή 3.900 Γερμανών στρατιωτών στη συμμαχική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Υστερα από ένα διήμερο έντονων διαβουλεύσεων και φημών περί πιθανής κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού, στη χθεσινή σύνοδο του ομοσπονδιακού προεδρείου και της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Βερολίνο, επικράτησαν οι πραγματιστές και ενσυνείδητοι ζηλωτές της εξουσίας. Δεν είναι, ωστόσο, απολύτως βέβαιο ότι ο πραγματισμός αυτός θα κυριαρχήσει και στη σχετική με την ιστορικής σημασίας συμμετοχή της Γερμανίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μεθαύριο Πέμπτη.

κατά της Αλ Κάιντα

Οπως ανακοίνωσε η Κλαούντια Ροτ, μέλος του συλλογικού προεδρείου των Πρασίνων, το κόμμα των οικολόγων αποφάσισε με ψήφους 12 υπέρ και δύο κατά να στηρίξει τον καγκελάριο Σρέντερ, υπό την προϋπόθεση ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα λάβουν μέρος μόνον σε επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα και «όχι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον του Ιράκ».

Η κ. Ροτ επανέλαβε το αίτημα για τερματισμό των βομβαρδισμών και της χρήσης βομβών διασποράς στο Αφγανιστάν, υπήρξε επικριτική έναντι της «έλλειψης προοπτικής της κυβερνητικής πολιτικής στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν» και δεν έκανε λόγο για τους οκτώ επίδοξους αντάρτες μεταξύ των 47 Πράσινων βουλευτών στο Μπούντεσταγκ, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού κατέχει 341 έδρες σε σύνολο 666 εδρών.

Αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι σε περίπτωση «διαρροών» στο στρατόπεδο των Πρασίνων, στήριξη προς τον καγκελάριο ενδέχεται να παράσχουν οι Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες, όπως συνέβη πρόσφατα κατά την ψηφοφορία για την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.

Αντιρρησίες στο SΡD

Ωστόσο, μία νέα παράμετρος είναι σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel η εμφάνιση 25 αντιρρησιών του SPD, όπου φαίνεται να υποτιμήθηκε αρχικά η εσωτερική αντίδραση. Τους «25» έχει αναλάβει να συνετίσει έως την Πέμπτη ο «μάστορας της πειθούς» πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Πέτερ Στρουκ, ενώ ο «μάγος Μίντεφερινγκ», γ.γ. του SPD και αρχιτέκτονας της ανακάμψης του κ. Σρέντερ ύστερα από αλλεπάλληλες τοπικές εκλογικές ήττες το 1999-2000 απεφάνθη με νόημα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν απειλείται άμεσα, εάν δεν επιτευχθεί η «ερυθροπράσινη» πλειοψηφία».

Κάθε άλλο παρά ευχάριστες για τους Πράσινους ήταν σε τοπικό επίπεδο, οι ειδήσεις από τη Σαξωνία, τη Βρέμη, την Κάτω Σαξωνία και το Σλέσβιγκ Χολστάιν, αλλά και από τοπικές επιτροπές και κομματικές οργανώσεις, οι οποίες λέγεται ότι ενίσχυσαν τις πιέσεις εναντίον της ηγεσίας στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή