Κίνα: Επιτυχημένη προσομοίωση προσεδάφισης στον Άρη (βίντεο)

Κίνα: Επιτυχημένη προσομοίωση προσεδάφισης στον Άρη (βίντεο)

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα πραγματοποίησε με επιτυχία την Πέμπτη μια ζωτικής σημασίας δοκιμή προσεδάφισης στη βόρεια επαρχία Χεμπέι, ως προετοιμασία για την ιστορική πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της στον Άρη το 2020.

Η άκατος προσεδάφισης δοκιμάσθηκε στο πεδίο δοκιμών Χουαϊλάι, βορειοδυτικά του Πεκίνου, το οποίο ήταν διάσπαρτο από μικρούς βράχους παρόμοιους με αυτούς που έχει η επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Κίνα: Επιτυχημένη προσομοίωση προσεδάφισης στον Άρη (βίντεο)-1

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας Ζανγκ Κετζιάν δήλωσε ενώπιον διπλωμάτων και του Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η προετοιμασία της αποστολής για τον Άρη, η οποία ξεκίνησε το 2016, προχωρά κανονικά χωρίς προβλήματα.

Η Κίνα έχει αναπτύξει τον ισχυρό πύραυλο Long March 5, ο οποίος θα μεταφέρει την αρειανή άκατο προσεδάφισης. Το ταξίδι θα διαρκέσει επτά μήνες και η διαδικασία προσεδάφισης – το πιο κρίσιμο στάδιο – επτά λεπτά.

Ο ίδιος πύραυλος θα μεταφέρει στη Σελήνη το σκάφος Chang'e-5 έως το τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020, προκειμένου να συλλέξει και να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα σεληνιακά δείγματα για την Κίνα. Ήδη η σεληνιακή άκατος Cheng'e-4 βρίσκεται από τον Ιανουάριο στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, μια ιστορική επιτυχία για τη χώρα.

Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη προσελήνωσή της το 2013, ενώ σχεδιάζει ένα διαστημικό σταθμό έως το 2022. Το 2003 υπήρξε η τρίτη χώρα, μετά την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και τις ΗΠΑ, που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της πύραυλο. Έκτοτε το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας γίνεται ολοένα πιο φιλόδοξο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή