ΚΟΣΜΟΣ

Γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου άρχισε το «Φατίχ»

Γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου άρχισε το «Φατίχ»

Δραστηριότητες στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κύπρου άρχισε το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ».

Την ανακοίνωση έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic η οποία καταγράφει τις μετακινήσεις των πλοίων διεθνώς το «Φατίχ» βρισκόταν χθες ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Φατίχ» βρισκόταν στο λιμάνι της Μερσίνας για ανεφοδιασμό και εργασίες συντήρησης και επρόκειτο να επιστρέψει στα ανοιχτά της Κύπρου για νέα γεώτρηση. 

Η ενέργεια αυτή της τουρκικής πλευράς σημειώνεται παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. προς την Αγκυρα να αποσυρθεί.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε ομόφωνα πριν από λίγες ημέρες κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δέσμευση λογαριασμών, αλλά και απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από Ευρωπαίους πολίτες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες θα κριθούν αναμεμειγμένες στις γεωτρήσεις. «Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην Ε.Ε. και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων», έλεγε ρητώς η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη του συμβουλίου.

Τα μέτρα αφορούν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή ή ακόμα και την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης για εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων χωρίς να έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κύπρο. 

Οσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί για την επιβολή των κυρώσεων, δεν είναι κάτι που γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρος διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρις ότου να τεθούν ταξιδιωτικοί και οικονομικοί περιορισμοί σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες. Πρώτο βήμα είναι να προταθούν συγκεκριμένα ονόματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάθε περίπτωση πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη με συγκεκριμένα στοιχεία, στη συνέχεια κάθε όνομα θα συζητηθεί πρώτα σε ένα γκρουπ εργασίας και ακολούθως στην ομάδα εργασίας των μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε. (coreper) και, τέλος, θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το συμβούλιο.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία μέσω γραπτού ανακοινωθέντος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».