Βίαιες συγκρούσεις στο Τέτοβο

Βίαιες συγκρούσεις στο Τέτοβο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Αναζωπυρώνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, για πρώτη φορά από τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τον περασμένο Αύγουστο, καθώς το βράδυ της Κυριακής, άνδρες του Εθνικού Στρατού της Αλβανίας (ΑΝΑ), που διακηρύσσει ότι αγωνίζεται για την εδραίωση της Μεγάλης Αλβανίας στη νότια Βαλκανική σκότωσαν τρεις αστυνομικούς, στη διάρκεια συμπλοκής με κυβερνητικό απόσπασμα, βορείως του Τετόβου. Παρά την ένταση, ωστόσο, στο πολιτικό επίπεδο, σήμερα αναμένεται να αρχίσει στη σκοπιανή Βουλή η συζήτηση για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν ευρύτερα δικαιώματα για την αλβανική κοινότητα.

Δύο εκδοχές

«Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης των μονάδων μας με Σλάβους παραστρατιωτικούς, μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς, σκοτώσαμε τέσσερις και τραυματίσαμε περίπου 20 άλλους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία εστάλη χθες με φαξ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά την εκδοχή, ωστόσο, του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι νεκροί είναι τρεις και η συμπλοκή ακολούθησε έπειτα από συλλήψεις Αλβανών ανταρτών από τους αστυνομικούς.

Εκκληση

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον απηύθυνε χθες έκκληση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην ΠΓΔΜ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τα βίαια συμβάντα της Κυριακής. «Πιστεύω ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά μια περίοδο έντασης το προηγούμενο βράδυ», δήλωσε χθες ο κ. Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι, νωρίτερα, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι και νατοϊκούς αξιωματούχους. Ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε επίσης τη σημασία των συνταγματικών τροποποιήσεων στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής εξέλιξης» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν γίνει οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων στην αλβανική κοινότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Στόγιαν Αντοφ, ανακοίνωσε χθες ότι θα καλέσει σήμερα το Σώμα σε συνεδρίαση, κατά την οποία θα συζητηθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές τον περασμένο Αύγουστο. Η σύγκληση του Κοινοβουλίου κατέστη δυνατή μετά την άρση των επιφυλάξεων του Αλβανικού Κόμματος για τη Δημοκρατική Ευημερία (PDP), του ενός από τα δύο αλβανικά κόμματα στη Βουλή. Το κόμμα είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τη διατύπωση του προοιμίου του Συντάγματος.

Η άρνηση του PDP να αποδεχθεί τις αλλαγές προκάλεσε την εχθρική αντίδραση των σκληροπυρηνικών Σλαβομακεδόνων βουλευτών, που απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν συλλήβδην τις τροποποιήσεις, αν τα δύο τρίτα των Αλβανών βουλευτών δεν τις εγκρίνουν όπως συμφωνήθηκαν.

Ωστόσο, η παράλληλη άρνηση του Αμερικανού προέδρου να συναντηθεί με τον Αραφάτ, καθώς και οι επικρίσεις που δέχθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης από τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίσα Ράις, αποτέλεσαν ένα μήνυμα προς τον Αραφάτ ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες πάταξης της εξτρεμιστικής δράσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή