Η βία σκιάζει τη διπλωματία

Η βία σκιάζει τη διπλωματία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Παρά τη διαφαινόμενη αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, οι καθημερινές εξελίξεις δυσχεραίνουν το ρόλο της. Αψηφώντας τις αμερικανικές απαιτήσεις για άμεση απόσυρση από τα αυτόνομα εδάφη, ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν χθες επιδρομή στο παλαιστινιακό χωριό Τελ, σκότωσαν έναν φανατικό ισλαμιστή, μέλος της Χαμάς, και συνέλαβαν 45 κατοίκους, 16 εκ των οποίων καταζητούνταν επί μακρόν. Παράλληλα ένα 12χρονο αγόρι, που είχε τραυματισθεί την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινά πυρά, εξέπνευσε.

Ο Αραφάτ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κάλεσε, εξάλλου, τους Αραβες και μουσουλμάνους ηγέτες να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή εξέγερση εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια του Ραμαζανιού, που αρχίζει στο τέλος της εβδομάδας.

Μία μέρα νωρίτερα ο Αραφάτ δεσμεύθηκε, σε ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρήνευση.

Ωστόσο, η ισραηλινή επιδρομή στο Τελ, ένα χωριό 3.000 κατοίκων νότια της Ναμπλούς, επισκίασε εκ νέου οποιαδήποτε συναινετική πρωτοβουλία. Στρατεύματα περικύκλωσαν το σπίτι του Μοχάμεντ Ρεϊχάν, ανώτατου στελέχους της Χαμάς, που καταζητείτο από 1998 για τη δολοφονία δύο κατοίκων του γειτονικού εβραϊκού οικισμού στο Γιτζχάρ. Ο Ρεϊχάν βγήκε έξω από το σπίτι κρατώντας τουφέκι και στη συνέχεια αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πυροβολισμούς, χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν ποιος έριξε πρώτος.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δέχθηκε πυρά και απάντησε, σκοτώντας έναν από τους ένοπλους. Κατόπιν πολλοί χωρικοί μεταφέρθηκαν σε δύο σχολεία, όπου υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν, συγκαταλέγονται τέσσερα αδέρφια του Ρεϊχάν και ένας θείος του. Στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνί, στη Λωρίδα της Γάζας, ένας 12χρονος, ο οποίος είχε τραυματισθεί στο κεφάλι την περασμένη Παρασκευή, υπέκυψε χθες στα τραύματά του. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αγόρι πυροβολήθηκε από ισραηλινά στρατεύματα, χωρίς να τα προκαλέσει και ενώ περπατούσε στο δρόμο.

«Παλαιστίνη»

Νέα έξαρση της βίας ακολούθησε τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες, ο οποίος έχει στα σκαριά ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Μεσανατολικό έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς είναι οι προτάσεις της Ουάσιγκτον. Αν και ο Τζορτζ Μπους εχει ήδη εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, η χρήση της λέξης «Παλαιστίνη» για πρώτη φορά στην ομιλία του ενώπιον του ΟΗΕ προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

Μήνυμα

Ωστόσο, η παράλληλη άρνηση του Αμερικανού προέδρου να συναντηθεί με τον Αραφάτ, καθώς και οι επικρίσεις που δέχθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης από τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίσα Ράις, αποτέλεσαν ένα μήνυμα προς τον Αραφάτ ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες πάταξης της εξτρεμιστικής δράσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Εβανς, έδωσε πολιτική ώθηση, ένα νέο κύμα ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, εκθειάζοντας τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία που ενθαρρύνει ο Πούτιν. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται τελευταία πιο πρόθυμοι να διευκολύνουν τη γρήγορη ενσωμάτωση της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μία από τις βασικές προτεραιότητες του Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος, όπως και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχει ρίξει τους τόνους σχετικά με τη σκληρή γραμμή του Κρεμλίνου στην Τσετσενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή