ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στην Πράγα, 30 χρόνια μετά την Βελούδινη Επανάσταση

megali-antikyvernitiki-diadilosi-stin-praga-30-chronia-meta-tin-veloydini-epanastasi-2348091

Περίπου 250.000 Τσέχοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία κατά του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, που κατηγορείται για διαφθορά και του προέδρου της χώρας, μετά από ανησυχίες ότι οι δύο αξιωματούχοι υποσκάπτουν την δημοκρατία, σε μία χώρα που είναι βαθιά διαιρεμένη, καθώς γιορτάζει την 30η επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης.

megali-antikyvernitiki-diadilosi-stin-praga-30-chronia-meta-tin-veloydini-epanastasi0

Οι διαδηλωτές από ολόκληρη την Τσεχία των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Λέτνα της Πράγας κρατώντας σημαίες της Τσεχίας και της ΕΕ.

megali-antikyvernitiki-diadilosi-stin-praga-30-chronia-meta-tin-veloydini-epanastasi2

Η μεγαλειώδης αντικυβερνητική διαδήλωση έγινε στο σημείο που έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις το Νοέμβριο του 1989, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς στην (τότε) Τσεχοσλοβακία κατέρρευσε ειρηνικά, εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο.

 megali-antikyvernitiki-diadilosi-stin-praga-30-chronia-meta-tin-veloydini-epanastasi4

Πρώην κομμουνιστής, ο λαϊκιστής Μπάμπις αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών για διαφθορά, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τον όμιλο Agrofert, που δραστηριοποιείται στον γεωργικό και χημικό τομέα, αλλά και στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Αντρέι Μπάμπις αρνείται τις κατηγορίες.

Ο τσέχος πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης ως πράκτορας στους μυστικούς φακέλους της αστυνομίας της δεκαετίας του ΄80, γεγονός που ο δισεκατομμυριούχος διαψεύδει.

Το κίνημα Ενα Εκατομμύριο Στιγμές για την Δημοκρατία, που οργάνωσε την διαδήλωση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει λύση στην υπόθεση της σύγκρουσης συμφερόντων ή να αποσυρθεί.

megali-antikyvernitiki-diadilosi-stin-praga-30-chronia-meta-tin-veloydini-epanastasi6

Περί τους 250.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί τον Ιούνιο στην Πράγα για να ζητήσουν από τον Αντρέι Μπάμπις να αποσυρθεί, κατά την μεγαλύτερη διαδήλωση που οργανώθηκε μετά την Βελούδινη Επανάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ