Ο Τζόκιτς τώρα παραδίδεται για να δικαστεί

Ο Τζόκιτς τώρα παραδίδεται για να δικαστεί

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απόφαση που πήρα ήταν πολύ δύσκολη για την οικογένειά μου, αλλά, σαν στρατιώτης, πιστεύω ότι ήταν η μόνη σωστή και τίμια, ιδιαίτερα τώρα που οι σχέσεις της χώρας μου με το δικαστήριο της Χάγης είναι δύσκολες»: Μιόντραγκ Τζόκιτς, πρώην αντιναύαρχος του γιουγκοσλαβικού ναυτικού, καθ’ οδόν, χθες, προς τη Χάγη, όπου θα παραδοθεί για να δικαστεί για τον βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ.

Ο Τζόκιτς είναι ένας από τους τέσσερις άνδρες του γιουγκοσλαβικών δυνάμεων που κατηγορρούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, ως υπεύθυνοι για τον θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τον βομβαρδισμό της παλαιάς πόλης, που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Τον περασμένο μήνα ο αντιστάτηγος Πάβλε Στρούγκαρ παραδόθηκε στη Χάγη, αλλά οι άλλοι δύο καταζητούνται. Τον αντιναύαρχο συνόδευσε στη Χάγη ο υπουργός Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, για να ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος και να παραμείνει στη Σερβία κατά τη διάρκεια της προδικασίας και αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική ακρόαση.

Στη Χάγη, η εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε ολοκλήρωσε το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τον ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας, την περίοδο 1992 – 1995. Το τρίτο και τελευταίο κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς -τα άλλα δύο αφορούν εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και το ρόλο του στον πόλεμο της Κροατίας- υπογράφηκε από την κ. Ντελ Πόντε την περασμένη εβδομάδα, αλλά πρέπει να επικυρωθεί από έναν δικαστή.

Η εκπρόσωπος της Ντελ Πόντε, Φλόρενς Χάρτμαν, που ανακοίνωσε το εδώ και μήνες αναμενόμενο κατηγορητήριο, αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα περιλαμβάνεται και η κατηγορία της γενοκτονίας, το σοβαρότερο αδίκημα. Η κ. Ντελ Πόντε είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή ήταν η πρόθεσή της, αλλά έπρεπε να τεκμηριώσει τη γενοκτονία, δηλαδή ότι η αλυσίδα της διοίκησης των Σέρβων της Βοσνίας οδηγούσε στον Μιλόσεβιτς. Είναι γνωστό ότι οι σερβικές δυνάμεις, τόσο στη Βοσνία όσο και στην Κροατία, είχαν φροντίσει να αποστασιοποιηθούν από το Βελιγράδι.

Οι μεταρρυθμίσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή