Αυστηροποίηση ένταξης στην Ε.Ε. ζητεί ο Μακρόν

Αυστηροποίηση ένταξης στην Ε.Ε. ζητεί ο Μακρόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδικασία πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική για την ένταξη υποψήφιων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αντιτάσσεται στην έναρξη ενταξιακών συζητήσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σε έγγραφο που απέστειλε η Γαλλική Δημοκρατία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη περιγράφονται οι θέσεις του Παρισιού, το οποίο ζητεί η διαδικασία να είναι πιο «βαθμιαία» και «αυστηρή». Ωστόσο, το βασικό σημείο που αλλάζει τη διαδικασία άρδην είναι να «ανατρέπεται» και να μην εξυπακούεται πως όταν ένα κράτος ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες θα μπορεί να τις συνεχίσει, εφόσον δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ένταξής του στην Ε.Ε. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αναμένονται αντιδράσεις. Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Κ» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ένταξη νέων χωρών θα μπορούσε να γίνει μόνον αφού η Ε.Ε. έχει «μεταρρυθμιστεί». 

Σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο, τα υποψήφια κράτη θα καλούνται να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας μια διαδικασία επτά σταδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδότηση, ακόμη και αν δεν έχουν γίνει πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο, το Παρίσι θέλει να δώσει κάποια περαιτέρω κίνητρα, τη στιγμή που κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη. Τα επτά βήματα είναι:

• Κράτος δικαίου.

• Εκπαίδευση και έρευνα.

• Εργασία και κοινωνικά θέματα.

• Κοινή αγορά.

• Γεωργία και αλιεία.

• Εξωτερικές υποθέσεις.

• Διάφορα.

Ετσι, αφενός η γαλλική πρόταση προσφέρει πρόσβαση σε σημαντικά προτερήματα της Ε.Ε., ακόμα και αν τα υποψήφια κράτη δεν έχουν γίνει πλήρη μέλη, αφετέρου οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή και η πρόσβαση στα παραπάνω να διακοπεί, εάν το υπό ένταξη κράτος δεν συνεχίζει με τις μεταρρυθμίσεις ή κάνει βήματα προς τα πίσω.

Το ζήτημα της διεύρυνσης έχει διχάσει τον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς Βερολίνο και Παρίσι εκπροσωπούν αντίθετες απόψεις. Σύμφωνα με τους Γερμανούς, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη σταθερότητα της Ε.Ε. να δοθεί η ελπίδα στα βαλκανικά κράτη ότι θα γίνουν κάποια στιγμή μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αντιθέτως, η γαλλική πλευρά τονίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εμβαθύνει ακόμα περισσότερη, προτού δεχθεί νέα μέλη.

Πολλοί, πάντως, είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η στάση του προέδρου Μακρόν έχει υιοθετηθεί κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Η ένταξη στην Ε.Ε. επιπλέον κρατών, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα μπορούσε να ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αλλά και τις ευρωσκεπτικιστικές φωνές στη χώρα. Ο ίδιος ο Μακρόν, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, όπου είχε μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, είχε ισχυριστεί ότι το δεύτερο κατά σειράν κράτος του οποίου πολίτες ζητούν άσυλο στη Γαλλία είναι η Αλβανία, ακράδαντη απόδειξη ότι το κράτος δικαίου δεν εφαρμόζεται στη χώρα και άρα δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή