Μήνυμα για επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες

Μήνυμα για επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Περισσότερες επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες ζήτησε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές και να αποτρέψει τους μετανάστες να περάσουν απέναντι, στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής συνάντησης με τίτλο «Compact with Africa», μια πρωτοβουλία μέσω της ομάδας χωρών του G20.

Σε επαφές της με πολλούς Αφρικανούς ηγέτες και διεθνείς οργανώσεις, η καγκελάριος διακήρυξε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συνεργαστούμε με την Αφρική – όχι να μιλάμε για την Αφρική, αλλά να κάνουμε κάτι από κοινού». Υποδέχθηκε θερμά τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς και τους ηγέτες της Αιθιοπίας, του Μπενίν, της Γκάνα, του Μαρόκου και της Τυνησίας, μεταξύ άλλων. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Αφρική θα ευεργετηθούν από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική, αν και η μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη, προκειμένου οι γερμανικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εμπιστοσύνη όσον αφορά το επενδυτικό περιβάλλον, προτού δραστηριοποιηθούν εκεί. Η αστάθεια και η βία, ειδικά στην περιοχή του Σαχέλ, αποτρέπουν τις δυτικές χώρες από περαιτέρω επενδύσεις στην Αφρική, ανέφερε η καγκελάριος.

«Είναι μια ήπειρος με περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι ρίσκα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», υπογράμμισε στη γερμανική κρατική τηλεόραση. Το σχέδιο «Compact with Africa» ήταν μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2017, στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι αφρικανικές χώρες να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Η Ευρώπη και η Αφρική αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση ώς τη μετανάστευση. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν αντικείμενο κοινής διαχείρισης, τόνισε η κ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή