Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου για το νέο δώρο των ΗΠΑ

Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου για το νέο δώρο των ΗΠΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευφορία στο Ισραήλ και αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να θεωρεί στο εξής νόμιμους τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης, μια απόφαση που ακυρώνει τα δεδομένα τεσσάρων δεκαετιών στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε χθες τον εποικισμό Αλόν Σβουτ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, για να πανηγυρίσει τη στροφή της Ουάσιγκτον μαζί με ενθουσιώδεις εποίκους και οπαδούς του. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για το κράτος του Ισραήλ, ένα επίτευγμα που θα διαρκέσει για δεκαετίες», δήλωσε σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αν και η επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ έχει κυρίως συμβολική σημασία, ο Νετανιάχου ελπίζει ότι θα τον ενισχύσει στο εσωτερικό της χώρας του, όπου αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες λόγω των ερευνών για σκάνδαλα που τον βαραίνουν και της αδυναμίας του να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος, Μπένι Γκαντς, στον οποίο έχει περάσει η διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, χαιρέτισε και αυτός την απόφαση των ΗΠΑ.

Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ο Ναμπίλ Αμπουρντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καυτηρίασε την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχασε την αξιοπιστία της έναντι οποιουδήποτε μελλοντικού ρόλου της στην ειρηνευτική διαδικασία». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ, υποστήριξε ότι η απόφαση των Αμερικανών θα οδηγήσει «σε περισσότερη βία και σκληρότητα» των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων, υπονομεύοντας τις ελπίδες για ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό.

Το νέο δώρο του Τραμπ προς το Ισραήλ ήταν ο τελευταίος μέχρι στιγμής κρίκος σε μια αλυσίδα ανάλογων ενεργειών, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους και η αναγνώριση της προσάρτησης, εκ μέρους του Ισραήλ, των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, επιβεβαίωσε ότι, ανεξάρτητα από την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, οι ισραηλινοί εποικισμοί εξακολουθούν να θεωρούνται παράνομοι από τον διεθνή Οργανισμό, καθώς και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ταυτόσημες ήταν οι θέσεις που εξέφρασαν η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή