Αντιδρά η Μόσχα στην προοπτική νέας τουρκικής επιχείρησης

Αντιδρά η Μόσχα στην προοπτική νέας τουρκικής επιχείρησης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την έκπληξή της εξέφρασε χθες η Ρωσία για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, εφόσον στην περιοχή συνεχίζουν να δρουν δυνάμεις τις οποίες η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα εξαπολύσει νέα επιχείρηση στη ΒΑ Συρία, εάν η περιοχή δεν εκκενωθεί από τους Κούρδους πολιτοφύλακες του YPG. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι Ρωσία και ΗΠΑ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Αγκυρα.

Τα σχόλια του Τσαβούσογλου και η ενοχλημένη αντίδραση της Ρωσίας αντικατοπτρίζουν την ένταση στις σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας με αφορμή τη συριακή κρίση, έναν μόλις μήνα μετά τη συμφωνία μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών στη ΒΑ Συρία και την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, επιμένοντας ότι η Ρωσία έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και προειδοποιώντας ότι κάθε μονομερής στρατιωτική ενέργεια από πλευράς της Αγκυρας θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία.

Στο μεταξύ, την κράτηση 133 Τούρκων στρατιωτικών ως ύποπτων για σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, διέταξαν χθες οι εισαγγελικές αρχές της Σμύρνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», 82 από τους συλληφθέντες είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή