ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ο Σίνζο Άμπε έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας

Ιαπωνία: Ο Σίνζο Άμπε έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έγινε χθες ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για έναν ηγέτη που είχε αναγκαστεί κάποτε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Ωστόσο η χθεσινή ημέρα επισκιάστηκε στο Τόκιο από ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και ανησυχίες για την οικονομία.

Ο 65χρονος Άμπε που υπηρέτησε την πρώτη θητεία του για έναν μόλις χρόνο, πριν παραιτηθεί το 2007, επέστρεψε το 2012 υποσχόμενος ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις, αλλά και μία πιο σύγχρονη και μεταρρυθμισμένη οικονομία, έχοντας παράλληλα, ως στόχο την αναθεώρηση του μεταπολεμικού ειρηνευτικού συντάγματος της χώρας.

Υποσχόμενος την αντιμετώπιση ζητημάτων ουσιαστικής σημασίας όπως, το δημογραφικό πρόβλημα της Ιαπωνίας, αλλά και την αναθεώρηση του συντάγματος, ο ίδιος θέλει να βαδίσει μπροστά ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για την επόμενη διετία, καθώς η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Θέλω να αντιμετωπίσω θέματα πολιτικής με την καρδιά και την ψυχή μου και με μία αίσθηση ότι κινούμαι σε λεπτό πάγο και στέκομαι στα δάχτυλα των ποδιών μου, χωρίς να ξεχνώ το πνεύμα με το οποίο ξεκίνησα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άμπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS