Σε τροχιά νέων εκλογών το Ισραήλ

Σε τροχιά νέων εκλογών το Ισραήλ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Προς νέες εκλογές οδεύει το Ισραήλ, μετά την απόφαση του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτενού, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, να μην προσφέρει τη στήριξή του στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά ούτε και στον αντίπαλό του, Μπένι Γκαντζ.

Ο Νετανιάχου και το Λικούντ και ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Μπλε και Ασπρο, απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, με τη διορία κυβερνητικής εντολής που προσέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στον Γκαντζ να εκπνέει τα μεσάνυχτα. Ο Λίμπερμαν, πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, κατηγόρησε τους δύο αντιπάλους του για την αδυναμία τους να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Λίμπερμαν επανέλαβε χθες τη διαφωνία του με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Λικούντ, η οποία θα περιελάμβανε στις τάξεις της τα κόμματα των ορθόδοξων Εβραίων, την επιρροή των οποίων στην πολιτική ζωή του Ισραήλ καταδικάζει ο ίδιος.

Ο ηγέτης του Ισραέλ Μπεϊτενού αρνήθηκε, επίσης, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα απολάμβανε τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, τα οποία ο Λίμπερμαν έχει αποκαλέσει «πέμπτη φάλαγγα».

Ο πρόεδρος Ρίβλιν πρότεινε «εκ περιτροπής» πρωθυπουργία στους Νετανιάχου και Γκαντζ, με τον Νετανιάχου να λαμβάνει «άδεια» από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη τον παρέπεμπε για διαφθορά. Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες που ενδέχεται να του ασκηθούν για τρεις υποθέσεις χρηματισμού του. Ο Γκαντζ, από την πλευρά του, διαφωνεί με τη συμμετοχή υπερορθόδοξων κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας ότι φιλοδοξεί να σχηματίσει φιλελεύθερη κυβέρνηση, στα πρότυπα της πλειοψηφίας της κοσμικής ισραηλινής κοινωνίας.

Επιμένει σε «δεξιό μπλοκ»

Ο Νετανιάχου επιμένει, όμως, στη διατήρηση αυτού που αποκαλεί «δεξιό μπλοκ» και τη στήριξη του οποίου χρειάζεται, εάν θέλει να αποφύγει την παραπομπή του ενώπιον της Δικαιοσύνης και τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του, εφόσον του ασκηθούν κατηγορίες.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι αποδέχεται την πρόταση των προανακριτικών αρχών για άσκηση δίωξης κατά του Νετανιάχου. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν υποχρεούται να παραιτηθεί εάν κατηγορηθεί από τη Δικαιοσύνη. Εις βάρος του μπορεί να ασκηθεί δίωξη για απάτη και δωροδοκία.

Η αναμενόμενη εκπνοή της διορίας για σχηματισμό κυβέρνησης θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ρίβλιν να δώσει διερευνητική εντολή σε οποιοδήποτε μέλος της Βουλής που θα εξασφαλίσει τη στήριξη 61 βουλευτών από τους 120 της Κνέσετ, για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού. Η νέα διορία έχει διάρκεια 21 ημερών, ενώ, μετά την εκπνοή της, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές εντός τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή