Σύλληψη για τη δολοφονία της Γκαλίσια

Σύλληψη για τη δολοφονία της Γκαλίσια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Εναν από τους πλέον προβεβλημένους επιχειρηματίες της χώρας συνέλαβαν, χθες, οι Αρχές της Μάλτας, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια. Ο Γιόργκεν Φένεκ συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη νησιωτική χώρα, τα ξημερώματα, με το πολυτελές σκάφος του. Τη σύλληψη του Φένεκ επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η σύλληψη του Φένεκ πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την προσφορά χάριτος από τον πρωθυπουργό σε μάρτυρα, φερόμενο ως μεσάζοντα της δολοφονίας της Γκαλίσια, ο οποίος είχε αποδείξει τους ισχυρισμούς του περί των εντολέων της δολοφονίας. «Αναγκάστηκα να προσφέρω χάρη στον μάρτυρα, καθώς, εάν δεν το είχα κάνει, θα μιλούσαμε σήμερα για δραπέτες», εξήγησε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός. Τρεις ύποπτοι έχουν συλληφθεί για τη δολοφονία της Γκαλίσια, αν και ο εντολέας παρέμενε άγνωστος μέχρι χθες. Η δημοσιογράφος Καρουάνα Γκαλίσια, γνωστή για τις αποκαλύψεις της για κρούσματα διαφθοράς στον επιχειρηματικό κόσμο της Μάλτας, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της, έξω από την πρωτεύουσα Βαλέτα, τον Οκτώβριο του 2017. Οκτώ μήνες πριν από τη δολοφονία της, η Γκαλίσια είχε γράψει για τη μυστηριώδη εταιρεία του Ντουμπάι 17 Black Limited, η οποία φερόταν να έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα στη Μάλτα, χωρίς ωστόσο να προσφέρει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της. Ερευνα του πρακτορείου Reuters μετά τη δολοφονία, απέδειξε ότι ο Φένεκ ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Ο Φένεκ είναι διευθυντής και συνιδιοκτήτης επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος εξασφάλισε το 2013 επικερδές ενεργειακό συμβόλαιο από τη μαλτέζικη κυβέρνηση, για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί.

Σύμφωνα με μήνυμα email από το 2015, υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τον Παναμά, ιδιοκτησίας του τότε υπουργού Ενέργειας της Μάλτας, Κόνραντ Μίτσι, και του προσωπάρχη του πρωθυπουργού Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, επρόκειτο να εξασφαλίσουν αμοιβές ύψους 2 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία 17 Black Limited για «υπηρεσίες». Οι Σέμπρι και Μίτσι είχαν δηλώσει τον Οκτώβριο ότι αγνοούσαν την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ της 17 Black Limited και του Φένεκ.

Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Μουσκάτ επέμεινε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σέμπρι και ο Μίτσι, που είναι σήμερα υπουργός Τουρισμού της χώρας, εμπλέκονται στη δολοφονία της Γκαλίσια. «Οι κρατικοί θεσμοί λειτουργούν καλά», είπε ο πρωθυπουργός. Ο Φένεκ αποπειράθηκε να διαφύγει με το σκάφος του, αλλά υποχρεώθηκε από την ακτοφυλακή να επιστρέψει στη Βαλέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή