Ενισχύονται τα σενάρια περί μηχανικής βλάβης

Ενισχύονται τα σενάρια περί μηχανικής βλάβης

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προβλήματα ασφάλειας στο συγκεκριμένο μοντέλο μηχανής του μοιραίου Αιρμπάς είχε εντοπίσει τον περασμένο μήνα η αμερικανική υπηρεσία μεταφορών, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο η συντριβή της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη να οφείλεται σε ατύχημα. Χθες, ο αριθμός των απωλειών έφθασε τους 270, καθώς από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τουλάχιστον πέντε πτώματα κατοίκων και στη λίστα των 255 επιβαινόντων δεν είχαν περιληφθεί πέντε βρέφη που ταξίδευαν στην αγκαλιά των γονιών τους.

Η πρώτη ακρόαση των ηχογραφήσεων από το μαύρο κουτί, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB), δεν έδειξε σημάδια αεροπειρατείας. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για ατύχημα», δήλωσε η Μάριον Μπλάκι της NTSB. Ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία που αφορούν τη συντριβή του Αιρμπάς της Αμέρικαν Αιρλάινς τη Δευτέρα είναι αντικρουόμενα κι έτσι οι Αρχές δεν έχουν αποκλείσει την τρομοκρατία, τη δολιοφθορά ή άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Προβλήματα

Χθες έγινε γνωστό ότι το Αιρμπάς 300 ήταν εξοπλισμένο με μηχανές CF6-80C2 της General Electric, οι οποίες παρουσίασαν ορισμένα προβλήματα την άνοιξη του 2000. Επειτα από επισταμένες έρευνες, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε στις 5 Οκτωβρίου ότι «απαιτούνται υποχρεωτικοί έλεγχοι» επειδή εντοπίστηκε «παράγων που ίσως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια».

Ρωγμές

Πρόκειται για κάποιες ρωγμές που εμφανίστηκαν στους δίσκους της τουρμπίνας. Η FAA είχε δώσει περιθώριο ώς τις 4 Δεκεμβρίου για δημόσια κριτική της έκθεσης και στη συνέχεια θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους ελέγχους. Από την πλευρά της, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ήδη συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές της FAA. Είναι ενδεικτικό ότι ο συγκεκριμένος τύπος μηχανής, μοντέλο του 1984, κινεί τουλάχιστον 1.000 εμπορικά αεροσκάφη, αλλά και το ίδιο το αεροπλάνο του Αμερικανού προέδρου, το Air Force Οne.

Στις φλόγες

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η αριστερή μηχανή του αεροσκάφους τυλίχθηκε στις φλόγες αμέσως μετά την απογείωση, το πρωί της Δευτέρας, από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Ομως, μυστήριο παραμένει αν η πυρκαγιά στον κινητήρα είναι σε θέση να προξενήσει την έκρηξη του αεροσκάφους ή τη διάλυσή του εν πτήσει. Το δεύτερο μαύρο κουτί, που περιέχει τα στοιχεία της πτήσης εντοπίστηκε χθες, αλλά δεν έχει ακόμη μελετηθεί.

Τα συντρίμμια

Πάντως, είναι προφανές ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, διότι τα συντρίμμια του βρέθηκαν διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ουρά του εντοπίστηκε ακέραιη στα νερά του όρμου Τζαμάικα, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του κατέστρεψε δώδεκα σπίτια στη συνοικία Ρόκαγουεϊς του Κουίνς. Μικρά και μεγάλα τμήματα του αεροσκάφους αλλά και υπολείμματα αποσκευών κρέμονταν από δέντρα και έδιναν μια μακάβρια όψη σε κήπους και δρόμους που γλίτωσαν από την πυρκαγιά. Ως χθες το βράδυ είχαν ανασυρθεί 265 πτώματα και μεγάλος αριθμός ανθρωπίνων μελών.

Στο μεταξύ, διαψεύσθηκε η αρχική δήλωση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πραγματοποίησε απόρριψη καυσίμων στη θάλασσα. Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ομίλου εταιρειών που κατασκευάζει το Αιρμπάς δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που είχε αγοράσει η Αμέρικαν δεν είχε τη δυνατότητα αυτή.

Πολύ νωρίς

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί η αιτία της συντριβής και αρνήθηκαν να ασπαστούν με αποφασιστικότητα την εκδοχή του ατυχήματος.

Ομως, τόνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι τα συστήματα υποκλοπών δεν είχαν εντοπίσει ανταλλαγές συγχαρητηρίων μηνυμάτων, όπως συνέβαινε ύστερα από άλλα τρομοκρατικά πλήγματα, περιλαμβανομένων αυτών της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, αντίθετα με την 11η Σεπτεμβρίου, όταν οι συνομιλίες με τον πύργο ελέγχου αλλά και τα τηλεφωνήματα των επιβατών είχαν αποκαλύψει την παρουσία αεροπειρατών, τίποτα τέτοιο δεν έγινε εμφανές αυτή τη φορά. Επίσης, η λίστα των επιβατών δεν αποκάλυψε ύποπτα ονόματα ούτε και ύποπτες διευθετήσεις θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι την 11η Σεπτεμβρίου οι αεροπειρατές κάθονταν μαζί ανά ομάδες στις πρώτες θέσεις των αεροσκαφών.

Καταστροφή

Στο έδαφος, η συνοικία Ρόκαγουεϊς του Κουίνς παρουσίαζε, σε μικρότερη κλίμακα, την εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής που έζησε η πόλη την 11η Σεπτεμβρίου. Το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό για τη μεσοαστική αυτή συνοικία, η οποία θρήνησε 60 θύματα την 11η Σεπτεμβρίου.

Ευτυχής σύμπτωση πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου κατέπεσε το μεγαλύτερο τμήμα του αεροσκάφους ήταν κλειστά λόγω ημιαργίας. Τώρα, το ένα σχολείο μετατράπηκε σε «κέντρο διαλογής» των συντριμμιών και το άλλο σε προσωρινό νεκροτομείο. Παρά τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε, ο αρχηγός του Σώματος Αμέσου Βοηθείας Αντριου ΜακΚράκεν επεσήμανε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. «Με δεδομένο το μέγεθος του αεροσκάφους και την περιοχή στην οποία έπεσε, θα μπορούσε η καταστροφή να είναι πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε. «Το αποτύπωμα της καταστροφής είναι απίστευτο, διότι είναι τόσο μικρό». Παρ’ όλ’ αυτά, το ψυχολογικό «αποτύπωμα» στις καρδιές των Νεοϋρκέζων παραμένει έντονο.

Εκδηλώσεις οδύνης για τα θύματα

Η Χίλντα Γιολάντα Μαγιόρ γλίτωσε από την τραγωδία των δίδυμων πύργων. Χθες, όμως, η τύχη της την εγκατέλειψε. Η 26χρονη Μαγιόρ ξεκίνησε για τον Αγιο Δομήνικο, όπου θα συναντούσε τη μητέρα της και τα δυο της παιδιά, σε μια οικογενειακή συνεστίαση. Δεν έφθασε ποτέ. Δύο μήνες νωρίτερα, η Μαγιόρ εργαζόταν στον φούρνο «au bon pain», στον πρώτο όροφο του World Trade Center και είχε καταφέρει να εγκαταλείψει το κτίριο πριν καταρρεύσει. Οπως πολλοί από τους 500.000 Δομηνικανούς που ζουν στη Νέα Υόρκη, η Μαγιόρ ζούσε σε δύο κόσμους: ως Αμερικανίδα πολίτης εργαζόταν στο Μανχάταν και ως Δομηνικανή κρατούσε στενούς δεσμούς με την πατρίδα της. «Ηταν ο θησαυρός μου» έλεγε χθες συντετριμμένη η μητέρα της». Παρόμοιες εκδηλώσεις οδύνης στιγμάτισαν τη χθεσινή ημέρα και στο αεροδρόμιο του Σάντο Ντομίνγκο, όπου ανακοινώθηκε η λίστα των νεκρών επιβατών. «Θεέ μου» έλεγε η Μίριαμ Φαχάρντο, που περίμενε την αδελφή της και τα τρία ανίψια της, τους οποίους είχε να δει οκτώ χρόνια. Μοναδικός ευτυχής ο Εδουάρδο Φρεζόλα, ο οποίος πληροφορήθηκε ότι ο αδελφός του Χοσέ Αντόνιο δεν βρισκόταν στην πτήση, επειδή η επτάχρονη αδελφούλα τους μπλέχτηκε στον λαβύρινθο του αεροδρομίου επιστρέφοντας από την τουαλέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή