Η αισιοδοξία επιστρέφει στη Δύση

Η αισιοδοξία επιστρέφει στη Δύση

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε σχεδόν αμαχητί χθες την Καμπούλ, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τους πολέμαρχους του Βορρά ως απελευθερωτές από το μισητό, όπως αποδεικνύεται, θεοκρατικό και ανελεύθερο καθεστώς των Ταλιμπάν και οι τελευταίοι δείχνουν να μη διαθέτουν αποθέματα αντίστασης, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του μουλά Ομάρ για ανασύνταξη. Τώρα επόμενος στόχος των Βορείων είναι το Κανταχάρ και γενική είναι η αίσθηση ότι οι εξελίξεις θα είναι το ίδιο ραγδαίες για την ηγεσία των Ταλιμπάν, την υπόσταση της «Αλ Κάιντα» και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, μεταδίδοντας την εντύπωση ότι η τελευταία διεθνής κρίση θα ελεγχθεί πολύ ταχύτερα απ’ όσο αρχικώς υπολογιζόταν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που σ’ αυτό το κλίμα ελέγχου της κρίσης ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα καταστρέψει εντός της δεκαετίας τα δύο τρίτα των πυρηνικών κεφαλών και θα διατηρήσει 1.700 έως 2.200, ήταν χθες άκρως αισιόδοξος. Δήλωσε ευχαριστημένος από τα τελευταία γεγονότα και μετέδωσε την πίστη του ότι «θα νικηθεί η Αλ Κάιντα και θα σβήσουν οι Ταλιμπάν που την προστατεύουν».

Στην Καμπούλ, πάντως, οι ακρότητες δεν απεφεύχθησαν και ήδη γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί το πολιτικό κενό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Αμπντάλα κάλεσε τον ΟΗΕ να αποστείλει πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ των φατριών του Αφγανιστάν, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή