Δίωξη σε Γάλλο αστυνομικό για βιαιοπραγία κατά διαδηλωτών

Δίωξη σε Γάλλο αστυνομικό για βιαιοπραγία κατά διαδηλωτών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενώπιον της Δικαιοσύνης επρόκειτο να βρεθεί χθες Γάλλος αστυνομικός, μέλος των ειδικών δυνάμεων αποκατάστασης της τάξης, που κατηγορείται ότι πέταξε πέτρα εναντίον διαδηλωτών των «Κίτρινων Γιλέκων», την Πρωτομαγιά, στο Παρίσι. Πρόκειται για το πρώτο μέλος των δυνάμεων της τάξεως που αντιμετωπίζει δίωξη για βιαιοπραγία εναντίον διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την αστυνομία για χρήση βίας με στόχο την αντιμετώπιση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» και ειδικότερα για τη χρήση πλαστικών βλημάτων, που έχουν αποδειχθεί ικανά να τυφλώνουν όσους πλήττονται από αυτά. Περισσότεροι από 24 διαδηλωτές έχουν χάσει τα μάτια τους από πυρά τέτοιων όπλων. Η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας έχει καταγράψει 212 κρούσματα αστυνομικής βίας, παραπέμποντας τον φάκελο στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας. Η εισαγγελία αποφάσισε στο μεταξύ να ερευνήσει 18 τέτοια περιστατικά, με στόχο την άσκηση διώξεων.

Ο κατηγορούμενος καταγράφηκε σε βίντεο να πετάει μια πέτρα προς την κατεύθυνση πλήθους διαδηλωτών, την περασμένη Πρωτομαγιά. Ο αστυνομικός, που υπηρετεί στην Τουλούζη, αντιμετωπίζει κατηγορίες σκόπιμης σωματικής βλάβης. Ο συνήγορός του δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει την άρση της δίωξης εις βάρος του πελάτη του. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το μίσος που επέδειξαν οι διαδηλωτές κατά των αστυνομικών την ημέρα εκείνη», είπε ο συνήγορος. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς είχε δεχθεί λίγα λεπτά νωρίτερα πέτρα στο κεφάλι, για να μεταφερθεί λιπόθυμος σε νοσοκομείο.

Τον ερχόμενο μήνα, άλλος αστυνομικός αναμένεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, για χαστούκι που κατέφερε εναντίον διαδηλωτή, επίσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή