Aνίσχυρο το «ισχυρό» κέντρο στη Γερμανία

Aνίσχυρο το «ισχυρό» κέντρο στη Γερμανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΙΨΙΑ. Το ετήσιο συνέδριο του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ξεκινάει σήμερα στη Λειψία με το σύνθημα «ισχυρό κέντρο», αν και οι σχολιαστές παρατηρούν ότι ποτέ έως τώρα το μεγάλο γερμανικό κυβερνών κόμμα δεν ήταν τόσο αδύναμο. Η επικεφαλής του, Ανεγκρετ Κραμπ -Κάρενμπαουερ, αναμένεται να δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ποτέ δεν χώνεψε το γεγονός ότι ηττήθηκε πέρυσι στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

Η εφημερίδα Sueddeutsche φθάνει να υποστηρίζει ότι η Κραμπ-Κάρενμπαουερ «πρέπει να κάνει τρεις φορές τον σταυρό της αν επιβιώσει από το συνέδριο και επιστρέψει σώα στο σπίτι της». Μιλώντας για σταυρούς και χριστιανικές αξίες, χθες ακτιβιστές της Greenpeace απομάκρυναν το C (Christlich – χριστιανικός) από την πινακίδα της CDU μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στο κτίριο «Κόνραντ Αντενάουερ» του Βερολίνου, αφήνοντας μόνο το DU, που στα γερμανικά σημαίνει «εσύ». Συμπλήρωσαν «muss das klima schutzen», δηλαδή «ΕΣΥ πρέπει να προστατεύσεις το κλίμα», μια ιδιότυπη διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος. Οι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις αξίες του χριστιανισμού και δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει την πλάση.

«Η διάσκεψη στη Λειψία πρέπει να αξιοποιηθεί για να προσαρμοστεί η πολιτική του CDU για το κλίμα στο μέγεθος της πρόκλησης της κλιματικής κρίσης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα Sueddeutsche. Η οργάνωση δεν αποκάλυψε πού έχει τοποθετήσει το C, μόνο ότι πρόκειται να το εμφανίσει σε τρία διαφορετικά σημεία της Γερμανίας. «Το C του χριστιανισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης θα κάνει καλό στην Greenpeace. Μπορούμε, λοιπόν, να τους το δανείσουμε για λίγο», απάντησε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, συνιστώντας στην περιβαλλοντική οργάνωση να ακολουθήσει μια άλλη εκδοχή των δέκα εντολών. «Να προστατεύεις το κλίμα, αλλά να κρατάς και την οικονομία σου ισχυρή για να βγάλεις τα χρήματα που θα σου επιτρέψουν να προστατεύσεις σωστά το κλίμα. Μπορούμε και τα δύο», είπε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών.

Η διαμάχη δεν βρίσκεται στο περιθώριο, αλλά στο επίκεντρο των προβληματισμών των Χριστιανοδημοκρατών, εξαιτίας της πολιτικής απειλής που υφίστανται από την άνοδο των Πρασίνων. Η δεύτερη πολιτική δύναμη που αμφισβητεί την ηγεμονία των Χριστιανοδημοκρατών, κυρίως στα ανατολικογερμανικά κρατίδια, είναι η αντιμεταναστευτική AfD. Η ενδεδειγμένη πολιτική απάντηση στις δύο ταυτόχρονες προκλήσεις αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος κατέστησε σαφή την απέχθειά της για τους νοσταλγούς του ναζισμού και για όσους επιζητούν συνεργασία μαζί τους, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Αουσβιτς. Η Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του ιδρύματος Αουσβιτς-Μπιρκενάου για να παραστεί σε εκδήλωση μνήμης στις 6 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη φορά στα 14 χρόνια της Αγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της Γερμανίας που επισκέπτεται το στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς, το οποίο βρίσκεται σε πολωνικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, από το Ζάγκρεμπ όπου βρισκόταν, η καγκελάριος εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με το γαλλικό βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή