Ο Σρέντερ ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Σρέντερ ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του -έως προχθές τουλάχιστον- ο καγκελάριος Σρέντερ αποφάσισε να ζητήσει την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης από την Ομοσπονδιακή Βουλή, διότι μεταξύ άλλων «επιθυμία του είναι να θέσει σε νέα τροχιά τον ερυθροπράσινο συνασπισμό για μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2002 και ενδιαμέσως να διασφαλίσει ότι αυτός θα αντέξει στους κραδασμούς της οικονομικής συγκυρίας». Αραγε, αυτή είναι η επιθυμία του;

Αφορμή, μεταξύ άλλων για την ψήφο εμπιστοσύνης υπήρξε η «ανταρσία» οκτώ Πρασίνων βουλευτών, αντίθετων προς την αποστολή 3.900 Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Επίσης, η υποβόσκουσα «στάση» 25 βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τους τελευταίους αυτούς έχει αναλάβει να μεταπείσει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Πέτερ Στρουκ, συνήθως πειστικότατος.

Ωστόσο, το πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η διασύνδεση -ή όχι- της ψήφου εμπιστοσύνης με την αποστολή ή όχι των Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Η διασύνδεση μπορεί να επιφέρει πολλαπλές ρήξεις ή και εκλογές, εάν ο καγκελάριος δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή χάσει την πλειοψηφία στην ψηφοφορία για τη στρατιωτική αποστολή.

Οπότε μπορεί να ζητήσει από τον πρόεδρο Ράου να διαλύσει τη Βουλή σε 21 ημέρες και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Κατά τα άλλα μπορεί να κυβερνήσει ως μειοψηφία ή να παραιτηθεί, αν και αυτό μάλλον δεν ταιριάζει στον «ευέλικτο Γκερτ». Μπορεί να συνασπισθεί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες ή να επιλέξει την «ιδανική» λύση του Μεγάλου Συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές.

Οι πρώτοι δήλωσαν με νόημα ότι θα καταψηφίσουν την αποστολή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν, εάν η ψήφος εμπιστοσύνης δεν διασυνδεθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι δεύτεροι έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές, σε πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. κ. Γκόπελ στη «Bild». Αραγε και η δική τους επιθυμία είναι εκλογική;

Οι υπάλληλοι ζητούν 80.000 γαλλικά φράγκα επιπλέον για κάθε εργαζόμενο, πέρα από τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται. Η «Μουλινέξ» έχει μία ιστορία 69 ετών λειτουργίας, απασχολεί 21.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει συμφέροντα σε 11 χώρες, από την Κίνα μέχρι τη Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή