Ο Καντάφι τους είχε δώσει τότε την εντολή;

Ο Καντάφι τους είχε δώσει τότε την εντολή;

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεκαπέντε χρόνια μετά το βομβαρδισμό του νυχτερινού κέντρου στο δυτικό Βερολίνο, που προκάλεσε το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών και μίας Τουρκάλας, δικαστήριο της γερμανικής πρωτεύουσας καταδίκασε τους τέσσερις δράστες της επίθεσης, την οποία -κατά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς- είχε διατάξει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι. Το δικαστήριο απεδέχθη μερικώς την εκδοχή αυτή και ανέφερε στην ετυμηγορία του ότι η επίθεση είχε σχεδιασθεί από μέλη της λιβυκής μυστικής αστυνομίας και υπαλλήλους της πρεσβείας της Λιβύης στο τότε ανατολικό Βερολίνο. Ο δικαστής, Πέτερ Μαρχόφερ, επισήμανε ωστόσο ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την εμπλοκή του ίδιου του Καντάφι, λόγω της άρνησης των αμερικανικών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του Λίβυου ηγέτη. Ο Μαρχόφερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η «περιορισμένη προθυμία» της γερμανικής και αμερικανικής κυβέρνησης να μοιρασθούν συμπληρωματικές πληροφορίες ήταν μία «από τις μεγάλες απογοητεύσεις» της δίκης.

Στην ετυμηγορία αναφέρεται ότι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι σχεδίασαν την επίθεση, αλλά μόνο η 42χρονη Γερμανίδα Βερένα Χάνα καταδικάσθηκε για φόνο σε 14 χρόνια κάθειρξη. Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν και στους τρεις συγκατηγορούμενούς της, παρ’ όλο που οι εισαγγελείς είχαν προτείνει ισόβια για όλους. Υπενθυμίζεται ότι η βομβιστική επίθεση του 1986 στην ντισκοτέκ Λα Μπελ είχε προκαλέσει την μήνιν των ΗΠΑ, που εξαπέλυσαν αντίποινα σε βάρος της Λιβύης, βομβαρδίζοντας δύο πόλεις της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή