Γερμανία: Η Huawei διχάζει μέλη και ηγεσία CDU

Γερμανία: Η Huawei διχάζει μέλη και ηγεσία CDU

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΙΨΙΑ. Η επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ζήτησε από τους επικριτές της να δηλώσουν «εδώ και τώρα» αν την αμφισβητούν, επισημαίνοντας ότι οι εσωκομματικές διαμάχες «δεν κερδίζουν εκλογές». Κανείς από τους συνέδρους στη διάσκεψη του κόμματος δεν σήκωσε το γάντι, με τον βασικό εσωκομματικό αντίπαλο Φρίντριχ Μερτς να δηλώνει πίστη στην Κραμπ-Κάρενμπαουερ, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι η καθοριστική στιγμή θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Μερτς δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία να είναι αυτός υποψήφιος καγκελάριος, αν και η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ως επικεφαλής του κόμματος, έχει παραδοσιακά την πρωτοβουλία στο θέμα αυτό, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει σε χθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα FAZ. H χθεσινή ημέρα συνέπεσε με τη 14η επέτειο από την άνοδο της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Από το βήμα της κομματικής διάσκεψης, η Μέρκελ ευχαρίστησε το κόμμα για τη στήριξή του και, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την απόφασή της να μην αποκλειστεί η κινεζική εταιρεία Ηuawei από την οικοδόμηση του ασύρματου δικτύου 5G, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. «Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στην τεχνολογία, αλλά να θέτουμε εμείς το μέτρο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Στις αρχές της χρονιάς, η εφημερίδα Wirtschaftswoche είχε αναφέρει, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, ότι η καγκελάριος διαπραγματευόταν συμφωνία μη κατασκοπείας με την Κίνα, ώστε να επιτρέψει την είσοδο της κινεζικής εταιρείας στα γερμανικά δίκτυα. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν εκ των προτέρων», δήλωσε χθες η Μέρκελ, ενώ η Huawei, με ολοσέλιδη καταχώρισή της στον γερμανικό Τύπο, υποστήριξε ότι τηρεί όλα τα πρότυπα ασφαλείας. 

Περίπου 500 σύνεδροι είχαν παρουσιάσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν τον αποκλεισμό της Huawei, το οποίο όμως δεν είχε την υποστήριξη της Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Το ψήφισμα, που χθες όδευε προς επικύρωση, ανέφερε ότι η Γερμανία θα θέτει τα πρότυπα ασφαλείας που οφείλουν να τηρούν οι προμηθευτές και ότι το ζήτημα πρέπει να έρθει προς συζήτηση στη γερμανική Βουλή. Μέχρι στιγμής, η καγκελάριος χειρίζεται το ζήτημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αποφεύγοντας να χορηγήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή