Εθνική εορτή με αύρα αλλαγής στον Λίβανο

Εθνική εορτή με αύρα αλλαγής στον Λίβανο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 Νοεμβρίου του 1943, ο Λίβανος, που ήταν γαλλικό προτεκτοράτο από το 1920, απέκτησε την ανεξαρτησία του, ύστερα από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν σε κοινό μέτωπο χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Ωστόσο, τα όνειρα της ανεξαρτησίας ξεθώριασαν κατά τον παρατεταμένο εμφύλιο του 1975-1990, κληρονομιά του οποίου είναι το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, βασισμένο στη νομή της εξουσίας ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκευτικές και φυλετικές ομάδες, το οποίο επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Χθες, ο Λίβανος γιόρτασε την 76η επέτειο της ανεξαρτησίας του, σε ατμόσφαιρα που δεν θύμιζε σε τίποτα τους εορτασμούς των προηγούμενων χρόνων. Αντί να γίνει στην κεντρική Πλατεία των Μαρτύρων, με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ο επίσημος εορτασμός περιορίστηκε σε μια μικρή συμβολική παρέλαση, χωρίς  αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης, στον περίβολο του υπουργείου Αμυνας, όπου παρευρέθη η ανώτατη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κύμα των λαϊκών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις 17 Οκτωβρίου, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας και βασική εστία την Πλατεία των Μαρτύρων, η οποία παραμένει υπό κατάληψη. Στην ίδια πλατεία, ένα μεγάλο πλήθος, από όλες τις θρησκευτικές ομάδες του Λιβάνου, έκανε χθες τον δικό του, εναλλακτικό εορτασμό της εθνικής επετείου, ζητώντας μια δεύτερη ανεξαρτησία της Χώρας των Κέδρων, που θα την απαλλάξει από ένα ανυπόληπτο, φατριαστικό πολιτικό σύστημα. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν την εθνική σημαία, ξεκίνησαν από διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας, για να συγκλίνουν προς την κεντρική πλατεία, κοντά στο παραλιακό μέτωπο της Βηρυτού.

«Είναι η πρώτη φορά που οι Λιβανέζοι, όλες οι κοινότητες μαζί, διαδηλώνουν μαζικά χωρίς να υπάρχει κάλεσμα από κάποιο κόμμα και ενάντια σε όλα τα κόμματα», δηλώνει σε δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων η Ταμάρα, μια 21χρονη φοιτήτρια από τη Βηρυτό. «Θέλουμε να πάρουμε πίσω την ανεξαρτησία μας από τους διεφθαρμένους που μας κυβερνούν», τονίζει ο 26χρονος Ουαζίντ. Κατά τον χθεσινό, επίσημο εορτασμό, για πρώτη φορά από την έναρξη των ειρηνικών κινητοποιήσεων, οι ανώτατοι πολιτικοί ηγέτες –ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν, ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι και ο πρόεδρος της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι– εμφανίστηκαν μαζί σε δημόσια εκδήλωση. Ο Χαρίρι παραιτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες από το αξίωμά του και παρέμεινε στο πρωθυπουργικό γραφείο ως υπηρεσιακός, ενώ όλες οι προσπάθειες που ακολούθησαν για σχηματισμό κυβέρνησης απέβησαν ατελέσφορες.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Λιβάνου, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, δήλωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και έκανε έκκληση για διάλογο προς τους διαδηλωτές, χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο και ο στόχος του διαλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή