Ακαμπτη για τους S-400 η Αγκυρα

Ακαμπτη για τους S-400 η Αγκυρα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για κυρώσεις εις βάρος της, η Τουρκία άρχισε χθες τις πρώτες δοκιμές του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνήτης της επαρχίας της Αγκυρας μία ημέρα νωρίτερα.

Τουρκικά F-16 και άλλα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας πέταξαν χθες στον ουρανό της τουρκικής πρωτεύουσας, εκτελώντας διαδοχικά χαμηλές και υψηλές πτήσεις, για να δοκιμαστούν τα ραντάρ που συνοδεύουν τους ρωσικούς πυραύλους. Οι δύο πρώτες συστοιχίες S-400 έφθασαν στην Τουρκία το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και εγκαταστάθηκαν σε στρατιωτική βάση στα περίχωρα της Αγκυρας.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι είχε πλέξει το εγκώμιο του επισκέπτη του, τον προειδοποίησε πως η ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων θα είχε επιπτώσεις για την Τουρκία. Οι Αμερικανοί πρότειναν στον Τούρκο πρόεδρο να κρατήσει ανενεργούς τους ρωσικούς πυραύλους, εκφράζοντας φόβους ότι θα κατασκοπεύουν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, και του αντιπρότειναν να προμηθευθεί συστοιχίες αμερικανικών πυραύλων Patriot. Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ευαίσθητων δεδομένων προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah, που επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας, οι S-400 θα είναι πλήρως λειτουργικοί από τον Απρίλιο του 2020.

Τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια Μόσχα και Αγκυρα αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω η νέα επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, τον ερχόμενο Ιανουάριο. Την είδηση για την επικείμενη επίσκεψη έδωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Ο Ρώσος πρόεδρος θα λάβει μέρος στην τελετή εγκαινίων του μεγάλου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream μετά την ολοκλήρωση των έργων για το χερσαίο τμήμα του αγωγού.

Συμφωνίες με Κατάρ

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση στο Κατάρ με τον εμίρη σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Το Κατάρ είναι μία από τις ελάχιστες αραβικές χώρες που δεν καταδίκασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που εγκατέστησε η χώρα του στο εμιράτο, προσφέροντάς του στρατιωτική στήριξη την περίοδο που αντιμετώπιζε οξύτατα προβλήματα με την κατά πολύ ισχυρότερη Σαουδική Αραβία. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπέγραψαν, μετά τη συνάντηση των ηγετών τους, επτά συμφωνίες συνεργασίας, που καλύπτουν ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή