Επιχείρηση διάσωσης 14.000 προβάτων

Επιχείρηση διάσωσης 14.000 προβάτων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν σωστικά συνεργεία προκειμένου να διασώσουν χιλιάδες πρόβατα τα οποία εγκλωβίστηκαν σε φορτηγό πλοίο, όταν αυτό ανετράπη στη Μαύρη Θάλασσα, ανοικτά των ρουμανικών ακτών. Ολα τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού «Βασίλισσα Χιντ» διασώθηκαν. Πρόκειται για περίπου 20 υπηκόους Συρίας, οι οποίοι και έχουν μεταφερθεί στην πόλη. Ενας ναυτικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο με υποθερμία. Oπως δήλωσαν αξιωματούχοι, ο άνδρας έπεσε στη θάλασσα, αλλά ύστερα από ελάχιστο χρόνια διασώθηκε.

Το φορτηγό, που μετέφερε 14.000 πρόβατα, ανετράπη την Κυριακή, ενώ απέπλεε από το λιμάνι Μιντία, κοντά στην πόλη της Κωστάντζας, στη νοτιοανατολική Ρουμανία. Αμέσως, οι ρουμανικές αρχές οργάνωσαν μια γιγαντιαία επιχείρηση με συμμετοχή του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της ρουμανικής ακτοφυλακής, αλλά και δυτών, προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα άτυχα ζώα. Τουλάχιστον 32 πρόβατα εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε μικρή απόσταση από το σκάφος, που φέρει σημαία Παλάου, και διασώθηκαν. Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι ότι πολλά ζώα έχουν ήδη πνιγεί, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη αυτών που παραμένουν εγκλωβισμένα στο φορτηγό.

Αγνωστα τα αίτια

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Κωστάντζας, Μαρία Στόιτσα, «λίγα ζώα διασώθηκαν καθώς κολυμπούσαν στη θάλασσα». Παραμένουν άγνωστα τα αίτια ανατροπής του φορτηγού πλοίου, το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει μέχρι την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κατέπλευσε στη Μίντια στις 23 Νοεμβρίου, προερχόμενο από την Τρίπολη της Λιβύης. Οι αρμόδιοι φορείς πρόκειται να πραγματοποιήσουν έρευνα μόλις ολοκληρωθεί η προσπάθεια διάσωσης των προβάτων και του σκάφους, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1980, έχει μήκος 85 μέτρα και μεικτό βάρος 3,785 τόνους.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις της Ρουμανίας και ο φορέας εκτροφής και εξαγωγής εκτρεφομένων ζώων Acebop απηύθυναν έκκληση στις ρουμανικές αρχές για άμεση έρευνα των αιτίων του ναυτικού ατυχήματος. «Η ένωσή μας έχει σοκαριστεί από την καταστροφή», δήλωσε η πρόεδρος της Acebop, Μαίρη Πανά. «Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ζώα σε αυτά τα μεγάλα ταξίδια, απλώς θα πρέπει να τα απαγορεύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή