Αγωγές για βλάβες υγείας από κινητά

Αγωγές για βλάβες υγείας από κινητά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μιας σειράς αγωγών εναντίον εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επρόκειτο να κατατεθεί χθες στα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς ο αριθμός των ατόμων που ισχυρίζονται ότι τα κινητά προξένησαν βλάβες στην υγεία τους αυξάνεται. Ο 34χρονος Μάικλ Μάρεϊ, πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία Μοτορόλα, που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο, επρόκειτο να στραφεί εναντίον της εταιρείας.

Τα δικαστήρια

Τα αμερικανικά δικαστήρια εξετάζουν ήδη ορισμένες τέτοιες υποθέσεις, όμως, με το νέο κύμα δεκάδων αγωγών, οι περιπτώσεις υπερδιπλασιάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγωγές δεν αφορούν μόνο τις εταιρείες αλλά και κρατικές υπηρεσίες και φορείς. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, Αμερικανοί πολίτες σκοπεύουν να εγκαλέσουν τους φορείς που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία αλλά και αυτούς που ορίζουν τα στάνταρ για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, με το επιχείρημα ότι δεν έκαναν αρκετά για να προστατεύσουν τους καταναλωτές.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να προωθήσουν τη χρήση συστημάτων «hands-free» και να διατάξουν την υιοθέτηση τεχνικών βελτιώσεων που θα περιορίζουν την ακτινοβολία. Οι ίδιες κατηγορίες θα απευθυνθούν και στις εταιρείες, εναντίον των οποίων προέκυψε πρόσφατα ένα νέο επιβαρυντικό στοιχείο. Οπως αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο, παρ’ ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αρνούνται κατηγορηματικά ότι υφίσταται κίνδυνος, ήδη εδώ και δέκα χρόνια διεξάγουν έρευνες και κατοχυρώνουν την ευρεσιτεχνία μεθόδων για τον περιορισμό της ακτινοβολίας.

«Οι γνώμες των ειδικών διίστανται, όμως εκείνοι που διαθέτουν τις περισσότερες γνώσεις, που έχουν διεξάγει μόνοι τους τις έρευνες και είναι ανεξάρτητοι, έχουν την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα κινητά τηλέφωνα προξενούν όγκους στον εγκέφαλο», λέει στους Financial Times ο Μάγερ Μόργκανροθ, διευθυντής του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει τις περισσότερες σχετικές υποθέσεις. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Μοτορόλα, Νόρμαν Σάντλερ, επανέλαβε την πάγια θέση της εταιρείας, ότι οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Πίεση

Υπό την πίεση οργανώσεων καταναλωτών, από τον περασμένο μήνα οι εταιρείες αποφάσισαν να δημοσιεύουν τις τιμές SAR (βαθμός απορρόφησης ακτινοβολίας), ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να λαμβάνουν υπ’ όψιν και αυτό το κριτήριο στην επιλογή. Το μέγιστο επιτρεπτό SAR είναι 2.0, ενώ τα περισσότερα κινητά που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν τιμές μεταξύ 0,5 και 1,5.

Στη Βρετανία

Παράλληλα, στη Βρετανία, η κυβερνητική επιτροπή που ερεύνησε το ζήτημα δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα, και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη νέες έρευνες. Ομως, η επιτροπή εξέδωσε μια σειρά συστάσεων, που ζητούν από τους Βρετανούς να μιλούν όσο το δυνατόν λιγότερο στο κινητό και να μην επιτρέπουν τη χρήση τους από παιδιά, καθώς στις μικρότερες ηλικίες η απορρόφηση της ακτινοβολίας είναι ευκολότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή