Απετράπη η πώληση κοβαλτίου σε τρομοκράτες

Απετράπη η πώληση κοβαλτίου σε τρομοκράτες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την πώληση κλεμμένου ραδιενεργού υλικού, Κοβαλτίου-60, που θα μπορούσε να πέσει στα χέρια τρομοκρατών, απέτρεψαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Η είδηση συνέπεσε με την εκτίμηση Ισραηλινών ειδικών ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης, Οσάμα Μπιν Λάντεν, θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του Κοβάλτιο-60.

Αξιωματούχοι της FSB, διαδόχου υπηρεσίας της KGB, ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν μυστική επιχείρηση στην περιοχή Σβερντλόφσκ της δυτικής Σιβηρίας, χωρίς να διευκρινίσουν πότε ακριβώς. Δύο άνδρες συνελήφθησαν την ώρα που προσέφεραν σε υποψήφιους αγοραστές τρία μικρά δοχεία, που περιείχαν το ραδιενεργό υλικό, το οποίο είχε κλαπεί από εκτός λειτουργίας εργοστάσιο της περιοχής. Ειδικός εξήγησε σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το κοβάλτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για ιατρικό και βιομηχανικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε επίδοξους τρομοκράτες, είτε αν αφεθεί εκτεθειμένο, είτε αν ενεργοποιηθεί ως βόμβα, απελευθερώνοντας θανατηφόρες δόσεις στην ατμόσφαιρα.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει την ευκολία με την οποία διεξάγεται στην πρώην Σοβιετική Ενωση το λαθρεμπόριο ραδιενεργών υλικών, λίγες μέρες αφότου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αρνήθηκε να αποκαλύψει από πού προμηθεύθηκε τα πυρηνικά, τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξή του στην πακιστανική εφημερίδα «Αυγή» απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αν το πράξουν και οι ΗΠΑ. Ισραηλινοί ειδικοί αμφισβήτησαν ωστόσο χθες ότι ο Μπιν Λάντεν διαθέτει πυρηνική βόμβα, εικάζουν όμως ότι έχει ραδιενεργά υλικά, πιθανότατα Κοβάλτιο-60, αλλά τίποτα παραπάνω. «Αν εισαχθεί π.χ. στην υδροδότηση το καρκινογόνο υλικό θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και σοβαρές οικονομικές ζημιές», προειδοποίησε η ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχαρονότ». Οδηγίες παρασκευής του υλικού υφίστανται άλλωστε στο Ιντερνέτ.

Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο Μπιν Λάντεν να κατέχει χημικά και βιολογικά όπλα και θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρασκευάσει ατομική βόμβα, ικανή να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον σε μεγάλη ακτίνα.

Ο Μπρους Πρεσγκρέιβ, σεισμολόγος στο αμερικανικό γεωλογικό κέντρο, στο Γκόλντεν του Κολοράντο, είπε ότι αν και πρόκειται για απόμερη περιοχή, ένας σεισμός τέτοιας ισχύος θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες ζημιές. «Είναι τόσο μεγάλος, που θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις σε ορισμένες κοιλάδες», είπε ο Πρεσγκρέιβ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή