ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδο δωρητών για τη Συρία ζητεί στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Σύνοδο δωρητών για τη Συρία ζητεί στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό του για εγκατάσταση Αράβων προσφύγων στα κουρδικά εδάφη που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από το Κατάρ, θα προτείνει τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης δωρητών, ζήτημα το οποίο έχει ήδη θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση περίπου ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων σε μια ζώνη μήκους 120 χλμ. και πλάτους 30, ανάμεσα στο Ταλ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αϊν, δύο πόλεις που ελέγχονταν από τους Κούρδους και κατελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε τετραμερή συνάντηση Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, στο περιθώριο της νατοϊκής συνόδου. Οπως δήλωσε ο Ερντογάν, ο εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι εμφανίστηκε θετικός έναντι του τουρκικού σχεδίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Ερυθρά Ημισέληνος του Κατάρ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών, σε συνεργασία με την αρμόδια τουρκική αρχή, στη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ.

Εξάλλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν το δολάριο και να στηρίξουν την τουρκική λίρα. «Ας επιστρέψουμε στο δικό μας νόμισμα, την τουρκική λίρα. Η λίρα δεν χάνει πια την αξία της. Ας δείξουμε με αυτόν τον τρόπο τον πατριωτισμό μας», είπε.