Κυρώσεις ΗΠΑ προεξοφλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Κυρώσεις ΗΠΑ προεξοφλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία σχεδιάζει πρόγραμμα για την κατασκευή εγχώριων μαχητικών αεροσκαφών με ορίζοντα πέντε έως έξι χρόνων, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές της χώρας του με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Ηδη η Ουάσιγκτον έχει παγώσει την πώληση μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Αγκυρα και έχει σταματήσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους.

Με τη χθεσινή τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι προεξοφλεί την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις στο πεδίο των οπλικών συστημάτων. Την εντύπωση αυτή ενισχύει και μια άλλη χθεσινή δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα επενδύσει σε μια βιομηχανική εγκατάσταση η οποία θα επιτρέπει τη φόρτιση πυροκροτητών που χρησιμοποιούν τα F-16 και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Στις κυρώσεις που απειλούν να επιβάλουν οι Αμερικανοί περιλαμβάνονται και εξαρτήματα των F-16.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες είχαν αναθέσει στους αρμόδιους συμβούλους εθνικής ασφαλείας των χωρών τους να αναζητήσουν λύση προς υπέρβαση του αδιεξόδου στο θέμα των S-400. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για διευθέτηση του προβλήματος έως τον Απρίλιο.

Πάντως, η Τουρκία αποκλείει κατηγορηματικά την αμερικανική αξίωση να μην ενεργοποιήσει τους S-400 που ήδη έχει προμηθευτεί. «Δεν είχαμε υποσχεθεί ποτέ ότι δεν θα εγκαταστήσουμε τους πυραύλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι τη Δευτέρα έγινε η πρώτη δοκιμή των ραντάρ που συνοδεύουν τους ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή της Αγκυρας. Η πληροφορία αυτή δεν είχε, πάντως, επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη μέχρι χθες.

Εν μέσω της έντονης ρευστότητας στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Μόσχα ελπίζει ότι θα υπάρξει και νέα συμφωνία για την πώληση πρόσθετων S-400 στην Τουρκία. Αυτό δήλωσε χθες ο Αλεξάντερ Μικέεφ, επικεφαλής της εταιρείας εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, πιθανολόγησε ότι η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα συνοδεύεται από τη συνεργασία των δύο χωρών στο επίπεδο της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή