Απόλυτο χάος επικρατεί στο Κανταχάρ

Απόλυτο χάος επικρατεί στο Κανταχάρ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στριμωγμένους στη γωνία», δηλαδή στον ορεινό Νότο της χώρας τους, θεωρούσαν τους Ταλιμπάν ξένοι ανταποκριτές και αναλυτές, ενώ σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιουνίς Κανούνι οι μαχητές του μουλά Ομάρ ελέγχουν μόνο το 20% του αφγανικού εδάφους. Ωστόσο, παρά τις θριαμβολογίες για αλλεπάλληλες νίκες της Βόρειας Συμμαχίας, ασαφής παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ η κατάσταση στο Κανταχάρ και στην πόλη του Βόρειου Αφγανιστάν Κουντούζ, την οποία υποτίθεται ότι είχε καταλάβει η αντιπολίτευση, αλλά χθες αναφέρονταν μάχες.

Την είσοδο της Βόρειας Συμμαχίας στο Κανταχάρ ανακοίνωσε ο πρέσβης της στο Τατζικιστάν, την κατάληψη του αεροδρομίου ανακοίνωσαν άλλοι. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συμμαχίας Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωσε προς την κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι στην πόλη επικρατούσε «απόλυτο χάος». Ασάφεια περιέβαλε χθες και το Τζαλαλαμπάντ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες την κατάσταση ελέγχει σιίτης πολέμαρχος.

Θα βρούμε την «Αλ Κάιντα»

Διαφωτιστικός και συγκεκριμένος εν μέσω αβεβαιότητας, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε χθες ότι «θα καταδιώξουμε τους Ταλιμπάν μέχρι τελικής ήττας, διότι αποτελούν νόμιμο και ελκυστικό στόχο». «Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς τους Ταλιμπάν να τρέπονται σε φυγή και τον λαό του Αφγανιστάν να αποκτά και πάλι την πατρίδα του, στόχος μας όμως παραμένει να βρούμε την Αλ Κάιντα και την ηγεσία της», είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, που δεν δίστασε να παρομοιάσει το «περίπλοκο εγχείρημα» με «αναζήτηση ψύλων στ’ άχυρα».

Ο κ. Ράμσφελντ προειδοποίησε το Ιράν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν να μην παράσχουν άσυλο σε φυγάδες της «Αλ Κάιντα» και για μία ακόμη φορά ως χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία ανέφερε το Ιράκ, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και την Κούβα. Με τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν συνέδεαν ορισμένοι ανταποκριτές την εξέγερση στο Νότιο Αφγανιστάν φυλάρχων των Παστούν, υποτίθεται προσκείμενων στους Ταλιμπάν. Αυτοί όμως ανακοίνωσαν χθες, μέσω του Ισλαμικού Πρακτορείου στο Ισλαμαμπάντ, ότι ο μουλάς Ομάρ και ο Μπιν Λάντεν είναι σώοι και ασφαλείς στο αφγανικό έδαφος.

Στην Καμπούλ, όπου αύριο αναμένονται δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ και όπου άρχισε να λειτουργεί το «Ράδιο Αφγανιστάν», ο σταθμός της αντιπολίτευσης, η Βόρεια Συμμαχία έσπευσε να εγκατασταθεί σε κυβερνητικά και διοικητικά κτίρια, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κανούνι έκανε λόγο για «εκλογές σε δύο χρόνια», με μεταβατική κυβέρνηση, αλλά με πρόεδρο «οπωσδήποτε» τον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ Μπουρχανουντίν Ραμπανί. Ωστόσο, η δημιουργία διαχωριστικών γραμμών από φυλετικά διαφορετικές ομάδες της Συμμαχίας στην πρωτεύουσα δημιούργησε ανησυχίες για νέο κύκλο ενδοσυμμαχικών συγκρούσεων. Ανησυχίες ως προς το μέλλον του Αφγανιστάν και την προοπτική νέου λουτρού αίματος εξέφρασε και χθες το Πακιστάν, ενώ μεταξύ των καλοθελητών και επίδοξων αρωγών στην οικοδόμηση της μελλοντικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν δυναμικό ρόλο επιδιώκει η Τουρκία.

«Εισβολή» του ΝΑΤΟ αλλά για βοήθεια

Η πρώτη επέμβαση του ΝΑΤΟ εκτός ευρωπαϊκού εδάφους θα πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν και θα περιορισθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία μάλλον απρόσμενη υλοποίηση του διακαούς πόθου των μεγαλύτερων συμμαχικών κρατών, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, για άμεση εμπλοκή τους στις αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οπως έγινε γνωστό χθες από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, ήδη έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία η οποία θα επισημοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Δεκεμβρίου, για την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όμως με στόχο όχι την επιβολή της ειρήνης αλλά τουλάχιστον σε πρώτη φάση την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα και να επισημοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι συνεννοήσεις μεταξύ των συμμάχων για τις λεπτομέρειες της εμπλοκής του ΝΑΤΟ έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την επισημοποίηση της απόφασης θα γίνει και η παρουσίαση των αναγκών της επιχείρησης, και κάθε κράτος -μέλος θα κληθεί να ανακοινώσει επισήμως πώς προτίθεται να συμβάλει στη διεξαγωγή της. Η συμβολή αυτή θα μπορεί να λάβει τη μορφή της παροχής απλών διευκολύνσεων ή μεταφορικών μέσων, αλλά και για την επάνδρωση των μονάδων που θα αναλάβουν επί τόπου, στο Αφγανιστάν, τη διοίκηση της επιχείρησης, τη διανομή της βοήθειας και, φυσικά, την προστασία των επιφορτισμένων με τη διανομή αυτή.

«Μπλόκα» για σύλληψη του Λάντεν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Μονάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων δραστηριοποιούνται στα νότια της χώρας, ελέγχοντας τους δρόμους που οδηγούν στο Πακιστάν, σε μια προσπάθεια να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ η εξέγερση εναντίον των Ταλιμπάν, που εκδηλώθηκε χθες στα παραδοσιακά προπύργια του κινήματος στα νότια της χώρας, δημιουργεί ελπίδες στην Ουάσιγκτον για τη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου εγκληματία στον πλανήτη, επικηρυγμένου με το ποσόν των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Χθες, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα» ότι τόσο ο Λάντεν όσο και ο Ομάρ βρίσκονται «κάπου στο Αφγανιστάν και είναι καλά στην υγεία τους. Προηγουμένως, Ινδός αξιωματούχος είχε εκφράσει φόβους ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα επιχειρούσε να διασχίσει τα σύνορα του Πακιστάν και να αποπειραθεί στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» Αχμέτ Ρασίντ, το πιθανότερο είναι ο Λάντεν να πέσει θύμα προδοσίας ή ανταλλαγής. «Η κατάσταση στον νότο της χώρας είναι ιδιαίτερα τεταμένη αυτήν την περίοδο. Μερίδα του πληθυσμού στρέφεται σήμερα εναντίον των Ταλιμπάν, ενώ οι λιποτάκτες από τις τάξεις τους παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον Μπιν Λάντεν», ανεφερε ο δημοσιογράφος.

Σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πραγματοποιούν σημαντικές προόδους, σφίγγοντας τον κλοιό και είναι έτοιμες να οδηγήσουν στελέχη της «Αλ Κάιντα» ενώπιον της Δικαιοσύνης και να ασχοληθούν με την κυβέρνηση που τους προσέφερε άσυλο». Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο επεσήμανε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έχουν πεισθεί ότι ο Μπιν Λάντεν κρύβεται σήμερα στην περιοχή του Κανταχάρ. «Οι κινήσεις της οργάνωσης έχουν περιορισθεί σημαντικά. Είμαστε αποφασισμένοι να προσάγουμε τον Μπιν Λάντεν στη Δικαιοσύνη ή να φέρουμε τη Δικαιοσύνη στον ίδιο τον Μπιν Λάντεν», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αμοιβή 5 εκ. δολάρια

Αναλυτές εκτιμούν ότι μία επιτυχής εξέγερση στο νότο του Αφγανιστάν μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες ανησυχίες στους κόλπους της ηγεσίας των Ταλιμπάν, ώστε πολλοί από αυτούς να προτιμήσουν την αμοιβή των 5 εκατ. δολαρίων, δίνοντας πληροφορίες για το κρησφύγετο του καταζητούμενου κροίσου.

Μέλη της αντιπολίτευσης στους Ταλιμπάν, αλλά και κάτοικοι του νότιου Αφγανιστάν, που περνούν τα σύνορα προς το Πακιστάν, αναφέρουν ότι ο τοπικός πληθυσμός, αν και Παστούνοι, όπως και οι Ταλιμπάν, εξεγείρεται εναντίον της πολιτοφυλακής του καθεστώτος, ακόμη και στο προπύργιό τους στο Κανταχάρ.

Ο φύλαρχος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε χθες ότι αν και το Κανταχάρ συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης, με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής, αλλά και λιποτακτών από τις τάξεις των Ταλιμπάν. Πρόσφυγες ανέφεραν ότι 4.000 με 5.000 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν το αεροδρόμιο, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια του Κανταχάρ.

Αν και οι Ταλιμπάν εξασφαλίζουν την πολιτική τους στήριξη κυρίως από την εθνότητα των Παστούν, πολλοί Παστούνοι αντιτίθενται σε αυτούς, ενώ κοινή είναι η απέχθεια των Αφγανών προς τους ισλαμιστές εθελοντές, που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν και αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της «Αλ Κάιντα». «Οι Αραβες και άλλοι εθελοντές δεν μπορούν να επιβιώσουν στο έδαφος του Αφγανιστάν χωρίς την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού», λέει ο Αχμέτ Ρασίντ.

Δεν θα με πιάσουν ζωντανό

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν για χρόνια να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, Πακιστανός δημοσιογράφος συνανατήθηκε με άκρα μυστικότητα με τον Λάντεν. Ο Σαουδάραβας τρομοκράτης είπε: «Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Οι Αμερικανοί μπορούν να με σκοτώσουν, δεν θα με πιάσουν, όμως, ποτέ ζωντανό».

Η πλειονότητα των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου είχε σχέσεις με την «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ. Τα ντοκουμέντα είναι μια αναθεωρημένη εκδοχή του υλικού που για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου και μέσα από το οποίο φωτογραφιζόταν ο Μπιν Λάντεν. Σε βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου ο Σαουδάραβας κροίσος προβαίνει σε σαφή αναφορά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας: «Ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει στην Αμερική. Και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου αναδειχτούμε νικητές ή μέχρις ότου πεθάνουμε και συναντηθούμε με τον δημιουργό μας». Στο ίδιο βίντεο, ο Λάντεν επιχειρεί να δικαιολογήσει την «Αλ Κάιντα», χαρακτηρίζοντάς τη καλή τρομοκρατία, που στόχο έχει να δώσει τέλος στην κακή τρομοκρατία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Καμπούλ: η μετά Ταλιμπάν εποχή

Οι κάτοικοι της Καμπούλ ξανάκουσαν μουσική. Για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια οι γυναίκες μπορούν να πετάξουν την μπούρκα και να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Τώρα, οι άνδρες μπορούν να ξυριστούν. Παρόλο όμως που το ολοκληρωτικό καθεστώς των Ταλιμπάν ανατράπηκε μέσα σε μια νύχτα με την άτακτη υποχώρηση των φονταμενταλιστών στρατιωτών, τα προβλήματα της πόλης δεν φαίνεται να βρίσκουν τη λύση τους. Τώρα η Καμπούλ θα αποτελέσει το πεδίο όπου θα διαδραματιστεί η μάχη για την εξουσία στο μετά Ταλιμπάν Αφγανιστάν.

Αμέσως μόλις η Βόρεια Συμμαχία εισέβαλε στην Καμπούλ την Τρίτη, δεν έχασε καθόλου χρόνο και κατέστησε σαφές ότι αυτός που θα αποκτήσει τον έλεγχο της Καμπούλ θα θέσει και τους όρους των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Αφγανιστάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συμμαχίας, Αμπντουλά, ζήτησε να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλες τις φυλές του Αφγανιστάν πλην όμως των Ταλιμπάν.

Παρ’ όλ’ αυτά, το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μετριοπαθείς ηγέτες των Ταλιμπάν και υποστήριξαν ότι θα πρέπει και αυτοί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Αφγανιστάν.

Η κατάσταση που θα επικρατήσει στην Καμπούλ ενδιαφέρει ιδιαίτερα και το Πακιστάν, τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή των Ταλιμπάν και σημερινό σύμμαχο-κλειδί για την Ουάσιγκτον. Το Πακιστάν επιθυμεί μια φιλική κυβέρνηση, όπου θα δεσπόζουν οι Ταλιμπάν, ενώ η Βόρεια Συμμαχία, που απαρτίζεται κυρίως από Ουζμπέκους, Τατζίκους και Χαζάρας, είναι ανταγωνιστής του Ισλαμαμπάντ.

Αμέσως μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τη Βόρεια Συμμαχία, το Πακιστάν επανέλαβε το αίτημά της να εγκατασταθεί στην πόλη μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Μ. Βρετανίας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στο Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό. Ο στρατηγός Μουσάραφ στην επίσκεψή του στην Τουρκία, πρόσθεσε ότι το Πακιστάν θα μπορούσε να προσφέρει στρατιώτες για να ενισχύσει την ειρηνευτική αυτή δύναμη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη Βόρεια Συμμαχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να μεσολαβήσουν με πολλή προσοχή για να επιτύχουν κάποιες ισορροπίες μεταξύ των αντικρουόμενων συμφερόντων των συμμάχων τους, που διαδραματίζουν ρόλους-κλειδιά στο Αφγανιστάν. Από τη μια πλευρά, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να βρει μια πρόταση συμφέρουσα για τον στρατηγό Μουσάραφ, ο οποίος πήρε μεγαλό πολιτικό ρίσκο εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις ΗΠΑ. Από την άλλη, δεν θα ήταν καθόλου συνετό να απομονώσει τη Βόρεια Συμμαχία, της οποίας οι δυνάμεις υπήρξαν το πεζικό των Ηνωμένων Πολιτειών, στον πόλεμο για την ανατροπή των Ταλιμπάν.

Φυσικά η Βόρεια Συμμαχία είναι μια ευκαιριακή συμμαχία πολεμάρχων από διαφορετικές φυλές. Κυρίως όμως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της, όσον αφορά το πολιτικό σχήμα που θα κυβερνήσει το Αφγανιστάν στη μετα-Ταλιμπάν εποχή.

Ο αντίπαλος, πάντως, δεν έχει εξουδετερωθεί. Οι Ταλιμπάν μπορεί να έφυγαν από την Καμπούλ, συνεχίζουν όμως να ελέγχουν στρατό δεκάδων χιλιάδων ανδρών και ίσως υιοθετήσουν τις ίδιες τακτικές, που υιοθέτησαν οι μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών. Είναι απίθανο να επιστρέψουν στην Καμπούλ, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν έναν ανταρτοπόλεμο που θα διαδραματίζεται για αρκετά χρόνια, ιδίως αν οι Παστούν απομονωθούν από τη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

ΗΠΑ: «πονοκέφαλος» η Β. Συμμαχία

Οι νέοι φίλοι μας στο Αφγανιστάν γιόρτασαν την κατάληψη της Καμπούλ. Επαιξαν λίγη μουσική, πέταξαν χαρταετό, προσέλαβαν γυναίκα εκφωνήτρια στον ραδιοφωνικό σταθμό και σκότωσαν μερικούς ανθρώπους, σε μία προσπάθεια να εξευμενίσουν τον καταπιεσμένο πληθυσμό.

Προσφέραμε στη Βόρεια Συμμαχία αεροπορία για να μας ντροπιάσει στη συνέχεια με τη χρήση κτηνώδους βίας. Ορισμένοι στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας σκύλευσαν τα πτώματα, ενώ πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι 100 μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι κρύβονταν σε σχολείο του Μαζάρ ι Σαρίφ, εκτελέσθηκαν από τη Βόρεια Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Μπους δήλωνε προχθές ότι «συνεχίζουμε τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από μέρους τους», δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στρατιώτες της Συμμαχίας εκτελούν αδιακρίτως τους αιχμαλώτους τους και χορεύουν πάνω στα άψυχα κορμιά τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται από τις άγριες φυλετικές πρακτικές των κατοίκων του. Οπως ανέφερε προχθές ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ, «η περιοχή αυτή έχει αλλάξει χέρια δεκάδες φορές στην πολύπαθη ιστορία της και οι σφαγές υπήρξαν κάθε φορά απίστευτες».

Η εικόνα γυναικών να πετούν τις καταπιεστικές μπούργκες τους, των ανδρών να ξυρίζουν τα μακριά γένεια τους και των άλλοτε πανίσχυρων Ταλιμπάν να διαφεύγουν «όπως ένα σφαγμένο κοτόπουλο, που πρώτα τρέχει, μετά στέκεται και τέλος πεθαίνει», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ, είναι μάλλον οικεία.

Η άτακτη και αιματηρή είσοδος των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Καμπούλ, όμως, παρά τις εκκλήσεις των Αμερικανών για παράκαμψη της πρωτεύουσας, αποκαλύπτει τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον στον έλεγχο των νέων προβληματικών της συμμάχων. Το χρώμα της εξωτερικής μας πολιτικής αυτό τον χειμώνα θα είναι το γκρίζο. Πρέπει να συλλάβουμε τον Μπιν Λάντεν και να πατάξουμε την τρομοκρατία, γεγονός που οδηγεί την αμερικανική διπλωματία να προσκυνά εκεί που μέχρι πρότινος έφτυνε. Ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε τη δυσφορία του όταν ρωτήθηκε για τις αγριότητες της Βόρειας Συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος είναι ζήτημα αξιολόγησης σχετικών εννοιών. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε αναταραχή και οι εξελίξεις προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος ξεπέρασε την παραδοσιακή του απέχθεια προς τη γεωγραφία και έχει πλέον τη δυνατότητα να συζητήσει με άνεση για την κοιλάδα Σομαλί του κεντρικού Αφγανιστάν.

Παλαιές αντιλήψεις και διασυνδέσεις ανατρέπονται. Το Ιράν υπερασπίζεται σήμερα τα συμφέροντα του Μεγάλου Σατανά (ΗΠΑ), ενώ ο Πακιστανός δικτάτορας Μουσάραφ αντιμετωπίζεται πλέον από την Ουάσιγκτον σαν ένας ακόμη δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης. Η ομάδα Πάουελ εμμένει στο μεταξύ στην ανάγκη προώθησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτονομία και οικονομική βιωσιμότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ήταν εκείνος που υπερασπίσθηκε τον Αμερικανό ομόλογό του προχθές, όταν Ρώσος δημοσιογράφος απηύθυνε ερώτηση για τον περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου στις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος Μπους έφθασε στο σημείο να αναφέρει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μετέβαλε οριστικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Στόχος ήταν ο «Αλ Τζαζίρα»

Ισως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Αν δηλαδή ο προχθεσινός βομβαρδισμός του κτιρίου όπου στεγαζόταν ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, στην Καμπούλ, ήταν επιλεγμένος στόχος, προκειμένου να σιγήσει η φωνή που επί δύο μήνες παρείχε βήμα στους Ταλιμπάν ή επρόκειτο για έναν «συνήθη» βομβαρδισμό.

Χθες, από την πλευρά των Αμερικανών ελέχθη ότι οι βομβαρδισμοί σκοπό είχαν να πλήξουν κτίριο της Αλ Κάιντα και κανείς δεν εγνώριζε ότι εκεί βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις του σταθμού. Ενας όμως από τους εργαζομένους στον σταθμό, δήλωσε στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ήταν κοινό μυστικό πως ο σταθμός λειτουργούσε στο συγκεκριμένο κτίριο, δεδομένου ότι σχεδόν δίπλα του βρίσκονται τα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες και του Μπι Μπι Σι. Ο ίδιος όμως προσέθεσε ότι άνδρες της Βορείου Συμμαχίας τον κτύπησαν, του άρπαξαν τα μηχανήματα και στη συνέχεια κατάφερε να σωθεί από χωρικούς της επαρχίας Πάκτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή