Ακουσαν την καρδιά του μεγαλύτερου όντος στον πλανήτη

Ακουσαν την καρδιά του μεγαλύτερου όντος στον πλανήτη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xρησιμοποιώντας έναν έντονο πορτοκαλή ηλεκτροκαρδιογράφο και βεντούζες, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον χτύπο της καρδιάς του μεγαλύτερου όντος του πλανήτη, μιας γαλάζιας φάλαινας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι  η τεράστια καρδιά του θαλάσσιου θηλαστικού λειτουργεί απρόσμενα αργά –σχεδόν στο όριο των φυσικών δυνατοτήτων της– όταν η φάλαινα βουτά στο νερό για να αναζητήσει τροφή.

Οι γαλάζιες φάλαινες θεωρούνται τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν ζήσει στη Γη –μεγαλύτερες και από τους δεινόσαυρους–, φθάνοντας σε μήκος τα 30 μέτρα και σε βάρος τους 200 τόνους. Οπως περιγράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και του Ινστιτούτου

Ωκεανογραφίας Scripps, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιολογίας Τζέρεμι Γκολντμπόγκεν, σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, τοποθέτησαν μια συσκευή παρακολούθησης της καρδιάς σε μια ελεύθερη αρσενική γαλάζια φάλαινα μήκους 22 μέτρων, όταν αυτή βρισκόταν στον Κόλπο του Μοντερέι, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας.     

Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας, ουσιαστικά ένα μηχάνημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, προσαρμόστηκε στο αριστερό πτερύγιο της φάλαινας, σε ένα σημείο κοντά στην καρδιά της, με τη βοήθεια τεσσάρων βεντουζών που περιείχαν ηλεκτρόδια. Προκειμένου να στερεώσουν τη συσκευή επάνω στο ζώο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μακρύ κοντάρι από ίνες άνθρακα, μήκους έξι μέτρων. Τα πελώρια θαλάσσια θηλαστικά, παρά τον όγκο τους, τρέφονται με πολύ μικρά θηράματα, όπως μικρές γαρίδες και ζωοπλαγκτόν. 

Η φάλαινα έκανε στη συνέχεια βουτιές σε βάθη έως 184 μέτρων, ενώ παρέμενε στην επιφάνεια για διαστήματα ενός έως τεσσάρων λεπτών. Η συνολική παρακολούθηση της καρδιάς της διήρκεσε εννέα ώρες. Ετσι, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν πώς μεταβάλλονται οι καρδιακοί παλμοί όταν η φάλαινα βρίσκεται μέσα στο νερό, ώστε να τραφεί, και όταν αναδύεται στην επιφάνεια. Διαπιστώθηκε ότι όταν βουτά στα βάθη, οι χτύποι επιβραδύνονται στους οκτώ έως δύο ανά λεπτό, ενώ στην επιφάνεια επιταχύνονται στους 25 έως 37 ανά λεπτό. Ο ιδιαίτερα αργός ρυθμός των μόλις δύο παλμών ανά λεπτό εντός του νερού είναι πολύ χαμηλότερος του αναμενομένου (15 παλμοί ανά λεπτό). 

Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι ένα ζώο, τόσο πιο αργός είναι ο ρυθμός της καρδιάς του. Στον άνθρωπο, σε φάση ηρεμίας, οι παλμοί είναι από 60 έως 100, ενώ μπορούν να φθάσουν τους 200 σε στιγμές σωματικής άσκησης. Τα πιο μικρά ζώα, οι μυγαλές, ένα είδος ποντικού, έχουν καρδιές που μπορεί να χτυπούν έως χίλιες φορές το λεπτό. Πριν από μία δεκαετία, οι ίδιοι ερευνητές είχαν καταγράψει για πρώτη φορά τους παλμούς της καρδιάς αυτοκρατορικών πιγκουίνων της Ανταρκτικής. Αργότερα, κάτι ανάλογο έγινε σε μικρότερες φάλαινες (όχι γαλάζιες) σε ενυδρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή