Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οταν στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου το προσδόκιμο ζωής μειώνεται αντί να αυξάνεται, κάτι πάει πολύ στραβά. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association για την υγεία των Αμερικανών, η οποία καταπιάνεται ειδικά με τις ηλικίες 25 – 65 ετών. Αντιστρέφοντας τις παραδοσιακές τάσεις ανόδου του προσδόκιμου ζωής, οι θάνατοι νέων και μεσηλίκων αυξάνονται, με αποτέλεσμα η μέση διάρκεια ζωής στις ΗΠΑ να πέφτει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους (29%) παρατηρείται στις ηλικίες 25-34, ενώ η τάση που καταγράφεται στη μελέτη ισχύει ανεξαρτήτως φύλου και φυλής.

«Κανονικά, οι πρόωροι θάνατοι έπρεπε να μειώνονται, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι αυξάνονται δείχνει ότι κάτι πάει πολύ στραβά», δήλωσε ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, διευθυντής του Κέντρου Κοινωνίας και Υγείας του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth Στίβεν Γουλφ. Ο ίδιος σημειώνει ότι η κατάχρηση οπιούχων φαρμάκων, που έχει λάβει χαρακτήρα επιδημίας στις ΗΠΑ, δεν είναι ο μόνος παράγων. «Ορισμένοι θάνατοι μπορεί να οφείλονται στην παχυσαρκία, άλλοι σε ναρκωτικά, κάποιοι μπορεί να είναι λόγω απροσεξίας στην οδήγηση που προκαλείται από τη χρήση κινητών». Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι αυτοκτονίες και οι ηπατικές ασθένειες, που μπορεί να οφείλονται στην κατάχρηση οινοπνεύματος. Από το 2010 έως το 2017, οι θάνατοι στις ηλικίες 25 – 64 αυξήθηκαν κατά 6%, καταγράφηκαν δηλαδή περίπου 33.000 επιπλέον θάνατοι από το αναμενόμενο, εάν η θνησιμότητα είχε μείνει σε σταθερά επίπεδα. «Υπάρχει κάτι θεμελιώδες στο πώς νιώθουν οι άνθρωποι, είτε λόγω των οικονομικών, είτε λόγω στρες, είτε λόγω διάλυσης των οικογενειών», σχολίασε η καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας Ντάρτμουθ, Ελεν Μεάρα. «Νιώθουν χειρότερα με τον εαυτό τους και το μέλλον τους και αυτό τους οδηγεί σε συμπεριφορές αυτοκαταστροφικές, που δεν προάγουν την υγεία», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ αυξήθηκε τη δεκαετία του 1960 και ακόμη περισσότερο τη δεκαετία του 1970, ενώ εν συνεχεία η τάση επιβραδύνθηκε και το 2014 αντιστράφηκε, πέφτοντας επί τρεις συνεχόμενες χρονιές. Τα οριστικά στοιχεία για το 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή