Τα Βαλκάνια σπεύδουν δίπλα στην πληγωμένη Αλβανία

Τα Βαλκάνια σπεύδουν δίπλα στην πληγωμένη Αλβανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια, Κοσοβάροι περνούσαν τα σύνορα της Αλβανίας, αφήνοντας πίσω τις φλόγες του πολέμου που οδήγησε στον διαμελισμό της Σερβίας, αναζητώντας προσωρινά στέγη. Σήμερα οι Κοσοβάροι σπεύδουν να ανοίξουν τα δικά τους σπίτια στους σεισμόπληκτους από την Αλβανία, ενώ παράλληλα στέλνουν στη χώρα στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τον αλβανικό στρατό στις επεμβάσεις που απαιτούνται την επαύριο μιας τόσο μεγάλης φυσικής καταστροφής όπως ο σεισμός των 6,4 βαθμών στο Δυρράχιο.

«Προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ανακοινώνοντας ότι το εθνικό πένθος που κήρυξε για σήμερα η Αλβανία θα ισχύσει και για το Κόσοβο. Κι αν η αρωγή από το κυρίως αλβανόφωνο Κόσοβο ήταν αναμενόμενη, η αλληλεγγύη δεν περιορίστηκε εκεί.

Το Μαυροβούνιο και η Σερβία στέλνουν επίσης ομάδες ειδικών για να βοηθήσουν στις διασώσεις, ενώ οι ομάδες από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία έφθασαν ήδη από χθες στις σεισμόπληκτες περιοχές, με τους Ιταλούς να στέλνουν ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 200 άτομα, συνοδευόμενα από αστυνομικούς σκύλους ειδικά εκπαιδευμένους στην αναζήτηση ανθρώπων. Το αεροδρόμιο των Τιράνων έκλεισε προσωρινά χθες εξαιτίας του σεισμού, αλλά η βοήθεια κατέφθασε διά ξηράς και διά θαλάσσης.

Βοήθεια κατέφθασε και από το… Διάστημα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέτει στη διάθεση της Αλβανίας τους ειδικούς δορυφόρους του προγράμματος «Κοπέρνικος» ώστε να εκτιμηθούν αρτιότερα οι ζημιές. «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και σε όλους τους πληγέντες», δήλωσε ο Eυρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που βίωσαν με έντονο τρόπο τον σεισμό είναι περίπου 1 εκατομμύριο, ενώ αυτοί που απλώς τον αντελήφθησαν υπολογίζονται στα 10 εκατομμύρια.

Η Βόρεια Μακεδονία προσέφερε επίσης βοήθεια, ενώ, όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα Balkan Insight, οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών του Μαυροβουνίου έσπευσαν χθες στο Θουμάνι (πληγείσα πόλη βορείως του Δυρραχίου) και προσφέρθηκαν να στείλουν γιατρούς και διασώστες, αλλά και να περιθάλψουν δωρεάν τους σεισμόπληκτους στα νοσοκομεία του Μαυροβουνίου.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Κροατίας Μίρκο Σούντοφ δήλωσε ότι η χώρα θα στείλει δύο ελικόπτερα, ενώ εναέρια μέσα στέλνει και η Ρουμανία. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει 13μελή ομάδα αποτελούμενη από άτομα της μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα ότι το Βελιγράδι προτίθεται να διαθέσει και άλλη βοήθεια αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Εσθονία έχουν επίσης προσφέρει βοήθεια, καθώς η αγωνία στα συντρίμμια κορυφώνεται.

Λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη από την Ε.Ε. του αιτήματος έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Αλβανία, η Ευρώπη σκύβει πάνω από τη χώρα έστω και με τραγική αφορμή τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή