ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως τρία άψογα διατηρημένα αρχαία αιγυπτιακά ξύλινα φέρετρα στο Λούξορ

sto-fos-tria-apsoga-diatirimena-archaia-aigyptiaka-xylina-feretra-sto-loyxor-2350190

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσφατη ανακάλυψη της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντερίκ Κολέν, του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, όπου έφερε στο φως τρία αρχαία αιγυπτιακά ξύλινα φέρετρα στην νεκρόπολη Ελ Ασασίφ, στη δυτική όχθη του Λούξορ, ηλικίας 3.500 ετών, παρουσιάζει ο αιγυπτιακός Τύπος.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, σε σημερινή του δήλωση ανέφερε ότι τα τρία φέρετρα χρονολογούνται από την εποχή της 18ης δυναστείας (16ος έως 13ος αιώνας π.Χ.). Τα ευρήματα φέρουν πολύχρωμες διακοσμήσεις και ιερογλυφικές γραφές.

sto-fos-tria-apsoga-diatirimena-archaia-aigyptiaka-xylina-feretra-sto-loyxor0

Το πρώτο από τα αρχαία αιγυπτιακά φέρετρα, μήκους 195 εκατοστών, ανήκε σε μία γυναίκα ονόματι «Τι Άμπο» και είναι επενδεδυμένο με πολύχρωμα έργα τέχνης και ιερογλυφικές επιγραφές.

sto-fos-tria-apsoga-diatirimena-archaia-aigyptiaka-xylina-feretra-sto-loyxor2

Το δεύτερο φέρετρο, μήκους 190 εκατοστών, ανήκει σε μια γυναίκα ονόματι «Ράο», είναι κίτρινο και παρουσιάζει ιερογλυφικές επιγραφές σε λευκό φόντο. Το τρίτο φέρετρο, μήκους περίπου 180 εκατοστών, διαθέτει λευκά και καφέ σχέδια. Είναι καλυμμένο με στρώμα γύψου και δεν έχει επιγραφές.

sto-fos-tria-apsoga-diatirimena-archaia-aigyptiaka-xylina-feretra-sto-loyxor4

Η γαλλική αρχαιολογική αποστολή έχει προβεί και σε άλλες αντίστοιχες ανακαλύψεις στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες:Reuters