Αλβανία: Συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοουμένων

Αλβανία: Συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοουμένων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Οι έρευνες στα συντρίμμια των επτά πολυώροφων κτιρίων που κατέρρευσαν στην Αλβανία από τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνεχίστηκαν χθες, με τις ελπίδες για επιζώντες να μειώνονται όσο οι ώρες περνούν. Την Τρίτη, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια συνολικά 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, αλλά η χθεσινή ημέρα έφερε μόνο κακές ειδήσεις.

Οι πέντε σοροί που ανασύρθηκαν χθες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 30, ενώ περίπου 20 άτομα αγνοούνται στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνι. Μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να φθάνει τα 5,3 Ρίχτερ, διέκοπταν τις αναζητήσεις στα ερείπια, στις οποίες συνδράμουν ομάδες διασωστών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιζώντες του σεισμού αναφέρουν ότι τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν είχαν προηγηθεί προσεισμοί, που οδήγησαν πολλούς να πεταχτούν από τον ύπνο τους και να τρέξουν εκτός κτιρίων.

Τουλάχιστον 650 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν χθες, για δεύτερη νύχτα, σε πλατείες, σε γήπεδα και σε αντίσκηνα που έστησε ο στρατός, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίρια είναι μεγάλες και πολλοί δεν διακινδυνεύουν να επιστρέψουν. Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι άστεγοι θα στεγαστούν σε ξενοδοχεία με έξοδα του κράτους και υποσχέθηκε ταχεία ανέγερση νέων κατοικιών. «Θα τους βάλουμε σε καινούργια σπίτια μέσα στο 2020, θα είναι καλύτερα σπίτια από αυτά που είχαν», δήλωσε ο Ράμα στην αλβανική τηλεόραση.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι θα οργανωθεί διάσκεψη δωρητών στην οποία θα λάβουν μέρος η Τουρκία και χώρες της περιοχής και ότι θα συζητήσει το θέμα της διεθνούς βοήθειας με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, στη διάσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Για κάποια από τα θύματα του σεισμού, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σημασία. «Δεν ξέρω πώς θα ζήσω», έλεγε χθες ο 55χρονος Ατζέτ Πέτσι, ο οποίος βγήκε με μικροτραυματισμούς από το σπίτι του, που κατέρρευσε, οδηγώντας στον θάνατο τη γυναίκα και τις δύο κόρες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή