Τρομοκράτες τα μέλη μεξικανικών καρτέλ

Τρομοκράτες τα μέλη μεξικανικών καρτέλ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τρομοκρατικές οργανώσεις θα χαρακτηρίσει η αμερικανική κυβέρνηση τα μεξικανικά καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Μελετώ τον χαρακτηρισμό των καρτέλ ως τρομοκρατικών οργανώσεων εδώ και 90 ημέρες. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία έχει ήδη προχωρήσει», είπε ο Τραμπ. Στη δήλωσή του απάντησε, χθες, ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει αυτό. Η βία των καρτέλ εναντίον Αμερικανών πολιτών κορυφώθηκε τον τελευταίο μήνα, μετά τη δολοφονία έξι παιδιών και τριών γυναικών, μελών της αίρεσης των Μορμόνων. Τα θύματα ζούσαν σε κοινόβιο εντός του μεξικανικού εδάφους και δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους διακινητές ναρκωτικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού αναφέρει ότι «εγκαινίασε διάλογο με τις αμερικανικές αρχές, για τη διευκρίνιση του περιεχομένου της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η κυβέρνηση του Μεξικού θα συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές, ελπίζοντας ότι μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, η ασφάλεια των χωρών μας θα παραμείνει εγγυημένη». Μετά τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως τρομοκρατικής, η στήριξή της από Αμερικανούς πολίτες καθίσταται παράνομη, τα μέλη της δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην αμερικανική επικράτεια, ενώ τράπεζες και οικονομικές οντότητες δεν έχουν πλέον δικαίωμα να συναλλάσσονται με αυτή.

Μεξικανικοί διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν, όμως, ότι ο χαρακτηρισμός των καρτέλ ως τρομοκρατικών οργανώσεων θα έχει «παράπλευρες απώλειες» στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Οι επιπτώσεις θα είναι πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα», ανέφερε μέλος του διπλωματικού σώματος του Μεξικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή