Μηνύματα Μέρκελ προς Αγκυρα

Μηνύματα Μέρκελ προς Αγκυρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της, επομένως «η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». Με την κατηγορηματική αυτή διατύπωση, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απάντησε εμμέσως, από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Μακρόν, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της Δύσης, είχε σταθεί η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι, παρά τα προβλήματα που θέτει η πολιτική της Τουρκίας, η Δύση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να την κρατήσει εντός της Συμμαχίας. «Τίθεται το ερώτημα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η Μέρκελ, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και ότι εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό». Η τουρκική εισβολή στη Συρία, η τοποθέτηση Μακρόν και οι επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί «παρωχημένη» την Ατλαντική Συμμαχία, διαμορφώνουν ατμόσφαιρα έντασης ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου, στις 4 Δεκεμβρίου, επισκιάζοντας την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσή της. Η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει το σχεδιαζόμενο σχέδιο ενίσχυσης της άμυνας της Πολωνίας και των Βαλτικών Δημοκρατιών, εάν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική» την κουρδική οργάνωση YPG, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Συρία.

Σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της κυβέρνησης Τραμπ, η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ το 2020, για να αυξηθούν μέχρι το όριο-στόχο του 2% το 2024. Εξάλλου, Γαλλία και Γερμανία θα προτείνουν στη σύνοδο κορυφής τη σύσταση «επιτροπής σοφών» υπό τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αποστολή της επιτροπής θα είναι να προετοιμάσει σχέδιο μεταρρύθμισης της Συμμαχίας, προς τα τέλη του 2021.

Τις ανησυχίες του για το μέλλον της διατλαντικής ενότητας εξέφρασε και ο Ντόναλντ Τουσκ. Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ε.Ε. δήλωσε ότι «η πιο δύσκολη πρόκληση» που αντιμετωπίζει σήμερα η Ενωση είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναν πρόεδρο ο οποίος «προσεύχεται για τη διάλυσή της» και, υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζει το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή