ΚΟΣΜΟΣ

Εν έτει 2019, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιλαρά στο Κονγκό

Εν έτει 2019, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιλαρά στο Κονγκό

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας της ιλαράς, αριθμός διπλάσιος από αυτούς που έχουν πεθάνει από την επιδημία του ιού Έμπολα η οποία ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιδημία ιλαράς ξέσπασε στη χώρα της Αφρικής τον Ιούνιο και  μέχρι την 17η Νοεμβίου είχαν καταγραφεί στη ΛΔ Κονγκό 250.270 κρούσματα ιλαράς και 5.110 θάνατοι.

«Η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως. Είναι μια από τις πιο σοβαρές που έχουμε δει», δήλωσε η Κέιτ Ο' Μπράιεν διευθύντρια της υπηρεσίας εμβολιασμών στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η επιδημία επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και ότι πιο ευάλωτα είναι «τα παιδιά και τα βρέφη».

Η ιλαρά εξακολουθεί να είναι μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Πριν την εμφάνιση του εμβολίου τη δεκαετία του 1970 προκαλούσε τον θάνατο 7 με 8 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως.

 Ο ΠΟΥ επεσήμαναε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Η επιδημία ιλαράς στη ΛΔ Κονγκό δεν έχει γίνει τόσο γνωστή όσο η επιδημία του ιού Έμπολα που μαίνεται στη χώρα από τον Αύγουστο του 2018 και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο περίπου 2.200 ανθρώπων.

Ο Ίαν Νόρτον, της υπηρεσίας έκτακτης ιατρικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει ξεκινήσει να εκπαιδεύει κάποιες ιατρικές ομάδες στη ΛΔ Κονγκό που ειδικεύονταν στον Έμπολα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν και την ιλαρά.

Όμως οι προσπάθειες των ιατρικών ομάδων δυσχεραίνονται λόγω της βίας που μαίνεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να απομακρύνει από τη ΛΔ Κονγκό 49 μέλη του προσωπικού του που εργάζονταν για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην πόλη Μπένι εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ